Direktoratet starter kartlegging etter misjonærbarnsak
Barne- og familieminister Kjersti Toppe kunngjorde onsdag at Utdanningsdirektoratet vil foreta en kartlegging relatert til utbetalingen av statstilskudd knyttet til saken om misjonærbarna.
Temaet var oppe i den muntlige spørretimen onsdag, melder Vårt Land.
Dagen skrev nylig om støttegruppen for misjonærbarn som har fått navnet «Sendt bort». De ber om å bli hørt og tatt på alvor og dessuten om å få rettferdig oppreisning.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Misjonærbarn ble i perioden fra 1950 – 2010 atskilt fra foreldre og plassert på Misjonssambandets internatskoler.
Vil finne svar om statlig støtte
Abid Raja (V) løftet saken fram i Stortinget onsdag.
– Hva tenker statsråden om det som har kommet fram, og vil statsråden undersøke, kartlegge og eventuelt granske statens ansvar? spurte Raja.
– Jeg blir selvfølgelig berørt av historier om barn med misjonærforeldre som har hatt en svært vanskelig oppvekst på internatskoler. Jeg er kjent med at kunnskapsministeren har satt i gang undersøkelser av utbetaling av statstilskudd, svarte Toppe.
Dette gjelder om statlig støtte til Misjonssambandet har gått til internatskolene. Utdanningsdirektoratet vil gjennomføre denne kartleggingen.
Oppdraget vil være krevende og ta noe tid siden det krever søk i gamle arkiv, poengterte statsråden.
«Terningkast 6»
Jarle Naustvik, en av initiativtakerne til støttegruppa Sendt Bort, var til stede i Stortinget onsdag.
– Det ligger jo ingen ferdig konklusjon, men min opplevelse er at dette er svært positivt – og at det gir grunnlag for mer innsikt. Tiden vil vise hva som kommer ut av dette, sier Naustvik til Vårt Land.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Også Raja var fornøyd med Toppes svar og avsluttet innlegget sitt med å si til stortingspresidenten at statsrådens svar sto til terningkast seks.
– Om det i neste omgang resulterer i at staten erkjenner et ansvar, gir noen erstatning eller en unnskyldning – det er et neste spor, sier Raja til Vårt Land.