GJESTEHUS: Det hvite huset til Exodus Nord er kanskje det fineste i Ashalim. I hagen høstes frukt og grønnsaker året rundt. Grethe Tangen Olsen bor her flere måneder hvert år.
Kenneth Fjell Rasmussen
Det hvite hus i Negev
I ørkenen har organisasjonen Exodus Nord bygget et hjem for nordmenn langt hjemmefra. Men få er de som finner veien dit.
Vi har passert ørkenhovedstaden Beersheba og utallige beduinleirer som ligger tett inntil hovedveien. Mens vi kjører sørvestover, i retning den egyptiske grensen og Sinai, ser det karrige landskapet rundt oss mer og mer ut som ekte ørken. Negev er riktignok ikke dekket av sanddyner, men snarere sammensatt av brun-gule, steinete, støvete fjell gjennomskåret av tørre elveleier og dype kratere.
Etter noen kilometer langs en tilsynelatende menneskeforlatt veistrekning, viser et lite skilt oss veien inn til Ashalim. Det er her den norske organisasjonen Exodus Nord samarbeider med lokale israelske myndigheter om å bygge opp en ørkenby. Foreløpig har rundt 350 personer slått seg ned her.
– Vi har selv bygget ni hus her i Ashalim og i tillegg hjulpet til med byggingen av ti andre hus. Husene er gitt til kommunen og huser innvandrere fra en rekke land, sier Grethe Tangen Olsen, Exodus Nords grunnlegger og leder.