Valgdagsmålingen vises på Big Ben idet den verdenskjente klokken slår 22 – 23 norsk tid. Foto: Stefan Wermuth / Reuters / NTB scanpix

De konservative håper på fortsatt makt

Flere tviler på tallene. Men ifølge valgdagsmålingen kan De konservative håpe på et hårfint flertall sammen med Liberaldemokratene i Underhuset.

– Ekstraordinært, utbryter BBCs kommentatorer etter å ha kunngjort valgdagsmålingen da valglokalene stengte klokken 23 torsdag kveld.

Målingen viser at De konservative og statsminister David Cameron ligger i tet med 316 representanter foran Ed Milibands Labour med 239 representanter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Med 650 seter i Parlamentet trengs det 326 for et flertall. Og det flertallet kan muligens Camerons konservative få sammen med dagens regjeringspartner Liberaldemokratene. Ifølge valgdagsmålingen fra BBC, ITV og Sky ligger partiet til visestatsminister Nick Clegg an til 10 representanter.

Tviler

Men flere stiller seg tvilende til at tallene kan stemme.

– Jeg skal spise hatten min her på BBC om den målingen stemmer, sier en tydelig overrasket Paddy Ashdown, som er tidligere leder for Liberaldemokratene.

– Det er veldig overraskende, og mye kraftigere enn forventet. Hvis dette stemmer, har mange meningsmålinger vært på bærtur underveis, sier Øivind Bratberg ved Universitetet i Oslo til NTB.

– Det ser ut til at De konservative blir større en Labour, men jeg tror ikke de blir så store som i denne målingen, sier historiker Hans Olav Lahlum til NTB.

Labour

Mens andre snakker om muligheten for en regjering av Cameron, Clegg med nordirske DUP som støtteparti, tror Lahlum at det fortsatt kan bli mulig for Labour å inngå regjeringssamarbeid.

– Vi kan fort få en situasjon der De konservative blir klart størst, men der de og deres støttespillere er i mindretall. Da blir spørsmålet om Labour kan danne regjering, selv om de er klart slått av De konservative. Det er kanskje det mest sannsynlige scenarioet, mener han.

Slutten for Miliband

Valgresultatene begynte å tikke inn over midnatt, mens de siste trolig ikke vil være på plass før fredag morgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Om den overraskende valgdagsmålingen skulle stå seg, tror Jan Erik Mustad ved Universitet i Agder det kan være slutten for Labour-leder Miliband.

– Om tallene er like dårlige for Labour i morgen tidlig, tror jeg det er kroken på døra for Ed Miliband, sier Mustad torsdag kveld.

Brakvalg

Det skotske uavhengighetspartiet SNP ligger an til å bli tredje størst i Underhuset med 58 representanter, ifølge valgdagsmålingen.

Det er i så fall et brakvalg for de skotske separatistene, som går fra 6 representanter til å ta alle plassene fra Skottland minus 1.

– Jeg ville håndtert valgdagsmålingen med STOR forsiktighet. Jeg håper på en god kveld, men tror 58 plasser er usannsynlig, tvitrer partileder Nicola Sturgeon.

Nigel Farages høyrepopulistiske parti UKIP har drevet en svært aktiv valgkamp, men må ifølge valgdagsmålingen nøye seg med 2 representanter i Parlamentet i London.

– Jeg tror målingen er feil. UKIP får flere enn 2 seter, sier partiets nestleder Paul Nuttall til BBC om en valgdagsmålingen basert på 22.000 velgere.

Les også
Lahlum tror usikkerhet kan gagne De konservative
Les også
Britisk thriller-valg kan resultere i folkeavstemning om EU
Les også
Ein raud og ein blå kristenBritisk val
Les også
Jøder lunkne til å få jødisk statsministerBritisk valg
Les også
Frustrert over at penger fortrenger andre verdierBritisk valg