ARBEIDSPOLITIKK: Statsminister David Cameron har vært opptatt av å få fram at regjeringen har lagt til rette for økt sysselsetting. Her besøker han en byggeplass, iført hjelm og arbeiderjakke.

Frustrert over at penger fortrenger andre verdier

Den britiske valgkampen tilspisser seg med kamp om skatt og velferd som sentrale stridstemaer. Den kristne redaktøren Martyn Eden savner oppmerksomhet om dypere verdivalg.

Sittende statsminister David Cameron advarer om økte skatter og kaos hvis han ikke får fornyet tillit. Det konservative partiet, som han representerer, har styrt Storbritannia siden 2010 sammen med Liberaldemokratene. Utfordrer Ed Milliband fra Labour mener regjeringens kuttpolitikk har rammet de svakeste og setter den britiske velferdsstaten i fare.

– De dominerende sakene i valgkampen er en ren diskusjon om hvilken gruppering som skal få makten – venstre eller høyre, sier Frank Aarebrot, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Bergen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Cameron viser til at britisk økonomi har styrket seg i årene med liberal–konservativt styre. Han frykter dette går tapt hvis de ikke får fortsette arbeidet.

– Når du får fart på økonomien, blir det økende forskjeller, konstaterer Aarebrot.

Kritiserer kutt

Universitetslektor Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder påpeker at økonomien har vært den store saken i britiske valg helt siden 1960–tallet.

– De konservative har alltid vært gode til å håndtere økonomien, sier Mustad.

Men om situasjonen er bedre i 2015 enn den var ved valget for fem år siden, tror han i stor grad kommer an på hvem man spør.

– Regjeringen vil si at det er mer vekst og større sysselsetting. Hvis du er Labour–tilhenger, vil du si at det er gått fra vondt til verre med nedskjæringer og større gap mellom fattige og rike, sier universitetslektoren.

Han mener det er en utbredt erkjennelse i Labour at det ble gjort mange feil da partiet styrte fra 1997 til 2010, men at kursendringen til Cameron–regjeringen rammer dem som har minst fra før.

Sjokkert av fattigdom

Jan Erik Mustad mener nordmenn som drar til England på fotball– eller shoppingtur, ikke på noen måte får inntrykk av hvor dramatiske de sosiale forskjellene i landet kan være.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Barnefattigdommen i Storbritannia har ikke sin like i noen vestlige land. Og de topper statistikker for tidlig graviditet og oppsplittede familier, sier Mustad.

Han har hatt med seg journalister fra NRK og TV2 til fattige britiske områder og ikke tror sine egne øyne når de vet at dette forekommer i verdens sjette største økonomi.

Savner verdier

Den politiske redaktøren i Premier Christian Media i London, Martyn Eden, forstår at økonomien er viktig, men opplever likevel valgkampen som frustrerende.

– Den er veldig konsument–orientert og rettet mot bestemte fokusgrupper. Den tar ikke opp de store visjonene, men er mer opptatt av å tilfredsstille publikum, sier Eden.

Han understreker at han ikke vil angripe mennesker som er havnet i en vanskelig situasjon, men savner at politikerne er mer opptatt av familiespørsmål som høye skilsmisserater og mange enslige foreldre. Redaktøren etterlyser også større visjoner om hvordan de vil ta vare på skaperverket.

– Selvopptatt

Også debatten om britisk EU–medlemskap synes Eden er for snever og selvsentrert. United Kingdom Independence Party, som på flere måter har plassert seg til høyre for Det konservative partiet, har gjort britisk utmelding av EU og redusert østeuropeisk innvandring til sine store kampsaker. Statsminister David Cameron har lovet en folkeavstemning om EU hvis han blir gjenvalgt, og å reforhandle en avtale med EU som er bedre for Storbritannia.

– Det kommer ikke klart nok fra at vi står i en global situasjon, sier Eden.

Han ser samme tendens i for svak interesse for global oppvarming og skepsis til innvandring.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har en aldrende befolkning og trenger mennesker med kompetanse. Britisk politikk er for selvorientert, hva som er mine interesser, og ikke så mye på hva som er verdens behov, sier Eden.

Sekularisering

Martyn Eden mener den politiske debatten i Storbritannia vitner om at landet i økende grad blir sekularisert.

Mange kristne gjemmer seg i en ghetto. Vi skal være salt og lys, og pådrivere for forandring. Evangelisering og bønn er viktig, men ikke bare det. Vi må også prøve å bidra til å forandre samfunnet. Den britiske kirken utviser for lite av engasjementet som den første kristne kirke hadde. Den var ikke individualistisk og relativistisk, sier han.

Samtidig påpeker han at 70–80 av de 650 medlemmene i Underhuset identifiserer seg som kristne og at noen av dem på en tydelig måte øver kristen innflytelse.

Tegn til håp

Den troen mener Martyn det er viktig å beholde, selv om mange troende opplever at det er mindre gehør for tradisjonelle kristne verdier i politiske kretser.

Vi må gjøre det i bønn og stå til ansvar for hverandre. Ledet av Den Hellige Ånd kan vi artikulere kristne perspektiver på politikken, sier Eden.

De siste årene mener han man har sett flere eksempler på at dette er mulig, for eksempel i kampen mot fattigdom. For å oppnå resultater, tror han det er avgjørende at kristne også blir bedre på å bygge allianser med ikke–troende. Blant tegnene som gir ham håp, er at flere kristne engasjerer seg for sosial rettferdighet for fattige, handikappede og hjemløse.

Britisk valg

Torsdag 7. mai er det valg i Storbritannia.

Den sittende konservative statsministeren David Cameron blir utfordret av Ed Milliband fra Labour, men på meningsmålingene ligger ingen av dem an til å få rent flertall.

Storbritannia har tradisjon for flertallsregjeringer av ett parti, men de siste fem årene har landet vært styrt av en koalisjonsregjering.

Ed Milliband


Edward Samuel Milliband, født 24. desember 1969. Han er jøde. Utdannet ved Oxford University og London School of Economics.

Begynte sin politiske karriere som taleskriver i 1993 og ble valgt inn i Underhuset første gang i 2005.

Gifte med Justine Thornton, som ikke er jøde. Sammen har de to sønner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Ørliten ledelse til De konservative over Labour
Les også
Jøder lunkne til å få jødisk statsministerBritisk valg
Les også
Storbritannia har fått en ny Diana