En ubemannet drone lander på marinens luftbase i Maryland. USA bruker droner både til overvåking og til å angripe mål. Kritikerne mener dronene gjør det enklere å gå til krig. At USA utfører droneangrep i land det ikke er i krig med, utfordrer dessuten folkeretten. Foto: U.S. Navy / Kelly Schindler/ Reuters / NTB scanpix

CIAs dronesjef har fått sparken

Lederen for CIAs Counter­terrorism Center (CTC), og mannen som regnes som arkitekten bak USAs kontroversielle dronekrig, har fått sparken, skriver The Washington Post.

Avisen holder tilbake CIA-toppens virkelige navn, ettersom han har operert med skjult identitet og det antas at han vil fortsette i en annen stilling innen den amerikanske etterretningsorganisasjonen.

Mannen, som bare omtales som «Roger», regnes som arkitekten bak CIAs omstridte strategi med å likvidere antatte terrorister og militante islamister ved hjelp av droner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Omstridte angrep

Flere tusen er drept i amerikanske droneangrep i land som Pakistan, Jemen og Somalia de siste årene, og blant ofrene har det også vært mange sivile, blant dem barn.

Blant dem som har gått hardt ut mot droneangrepene er USAs tidligere president Jimmy Carter.

Carter hevder at droneangrepene er brudd på minst ti av paragrafene i FNs menneskerettighetserklæring, og praksisen kritiseres også av Amnesty International.

Jaktet på bin Laden

«Roger» har hatt stillingen de siste ni årene og ledet også jakten på Osama bin Laden, som til slutt ble oppsporet og drept i Pakistan i 2011.

Avsettelsen hevdes å være ledd i en større omorganisering som er beordret av CIA-sjef John Brennan.

«Roger» har ifølge Washington Post vært kjent som en nådeløs sjef, men har også høstet stor anerkjennelse for sin omfattende kunnskap om internasjonal terrorisme.

Han har selv konvertert til islam, men har hisset på seg mange muslimer som følge av likvidasjonene CIA har utført under hans ledelse.

Neppe endringer

Analytikere tror ikke avsettelsen av «Roger» vil føre til større endringer i CIAs strategi i kampen mot terror, og viser til at han nå blir erstattet av en annen veteran som blant annet har ledet CIAs operasjoner i Afghanistan.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Identiteten til den nye sjefen er heller ikke kjent, men CIA har gitt ham dekknavnet «Chris».

– Den nye sjefen kommer til å være akkurat like aggressiv i kampen mot terror som han som nå slutter, sier en tidligere CIA-offiser som har jobbet sammen med begge de to mennene.

Les også
Tar livet av terrorister – skurker eller helter?Islamsk stat (IS) / Hamas
Les også
Jemen risikerer full borgerkrig