Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland og USAs tidligere president Jimmy Carter på besøk hos palestinernes president Mahmoud Abbas i Ramallah. Foto: Abbas Momani / Reuters / NTB scanpix

Carter og Brundtland ber om valg i Palestina

USAs tidligere president Jimmy Carter og Gro Harlem Brundtland kritiserte statsminister Benjamin Netanyahu og ba palestinerne holde valg da de lørdag var på besøk i Midtøsten.

På en pressekonferanse sammen med palestinernes president Mahmoud Abbas i Ramallah sa Carter at han håpet det en dag blir avholdt valg i hele det palestinske området, fra Vestbredden til Øst-Jerusalem og Gaza.

Det har ikke vært valg i de palestinske områdene på nesten ti år. Abbas' mandat utløp i 2009, men han er blitt sittende som president siden det ikke var vært nye valg. I 2006, året etter at Abbas ble valgt, var det parlamentsvalg som Hamas vant.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De to skulle ha besøkt Gazastripen som ble sterkt ødelagt under krigen i fjor sommer, og der gjenoppbyggingen knapt er kommet i gang. Men besøket ble avlyst i siste øyeblikk.

Carter og Brundtland er medlemmer av The Elders, en gruppe tidligere toppolitikere fra mange land som arbeider for fredelige løsninger på konflikter. De to er i Midtøsten for å fremme en tostatsløsning.

På en pressekonferanse i Øst-Jerusalem kom de med skarp kritikk av Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Carter viste til at Netanyahu under valgkampinnspurten nylig gjorde det klart at han er imot en tostatsløsning med palestinerne.

– Det er essensielt at det blir en fullstendig kursendring. Uten det frykter vi at videre konflikt er uunngåelig, sa Brundtland.

Carter fortalte for øvrig at Israels president Reuven Rivlin hadde avvist å møte de to av politiske grunner. (©NTB)

Les også
Forsker mener Frp har «gitt opp» kristen-flørtFrps landsmøte
Les også
Fire personer drept ved Israels grense mot Syria
Les også
Netanyahu signerte koalisjonsavtaler
Les også
Israelske soldater skjøt palestiner
Les også
Etiopiske jøder protesterer mot israelsk politivold