Utenriksminister Børge Brende sammen med president Ellen Sirleaf Johnson i Liberias hovedstad Monrovia. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

Brende: Må handle raskt for å få kontroll på ebolaepidemien

Etter å ha besøkt ebolarammede Liberia, er utenriksminister Børge Brende (H) klar på én ting – hvor viktig det er å få iverksatt tiltak før epidemien sprer seg enda mer og for alvor kommer ut av kontroll.

Utenriksministeren fortsetter onsdag besøket i Vest-Afrika.

– Ebolaepidemien er ikke bare en trussel mot Vest-Afrika, det er en global trussel. Fortsatt trengs det mye hjelp fra verdenssamfunnet, sier Brende til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er viktig å få trappet opp tiltakene raskere enn ebolasmitten sprer seg. Det trengs vann, klor, intravenøst utstyr og annet medisinsk utstyr. Samtidig er det et like stort behov for å bygge opp kapasiteten og logistikken rundt hjelpearbeidet, understreker han.

Se NRKs reportasje fra Liberia:

Ingen barn i gatene

Utenriksministeren har det siste døgnet forflyttet seg gjennom Monrovias gater, en by preget av alvoret ebolatrusselen fører med seg. Skilt som advarer mot ebolasmitte henger godt synlig rundt omkring. Nesten ingen barn er å se, selv om alle skoler har vært stengt siden august. Foreldre holder dem hjemme av frykt for det farlige viruset.

Samtidig må livet fortsette sin vante gang. De heldige få som har en jobb, graver grunn for en ny ebolaklinikk eller forsøker å selge løk, sement, sigaretter eller andre varer fra sine enkle salgsboder langs gatene.

For som både FN, norske og andre utenlandske hjelpearbeidere samt lokale myndigheter understreker: Tar man sine forholdsregler og er varsom, så unngår man å bli smittet, og man kan få epidemien under kontroll.

President på gråten

Men det haster, og fattige Liberia har ingen mulighet til å håndtere krisen på egen hånd.

En tydelig preget og dypt bekymret president Ellen Johnson Sirleaf hadde tårer i øynene da hun takket Brende for hjelpen som norske myndigheter og norske hjelpearbeidere allerede har gitt til Liberia. Men medisinsk utstyr og helsepersonell er ikke nok.

Det trengs også penger til å administrere kampen mot ebola og ikke minst til å lønne lokale helsearbeidere som risikerer livet med å pleie syke og tar hånd om døde.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vil lønne helsearbeidere

USA lovet tirsdag å gi 5 millioner dollar i bistand til det liberiske helsedepartementet, og Brende sier til NTB at han vurderer å gjøre tilsvarende.

– Vi må se om også vi kan gi midler til Liberias helsedepartement og til lønninger til lokale helsearbeidere. Hjelpen til de ebolarammede landene i Vest-Afrika burde ha kommet mye tidligere. Nå er det viktig at vi handler raskt.

Les også
USAs sykepleiere klager over manglende ebola-rutiner
Les også
Facebook-gründeren gir 160 millioner til ebola-kampen
Les også
70 prosent av de ebolasmittede dør
Les også
WHO tror ebolaepidemien er større enn anslåttFakta om ebolapasienter i Europa og USA
Les også
25 personer behandler ebolasyk kvinne ved Ullevål