Visedirektør Bruce Aylward i WHO holdt pressekonferanse om ebolaepidemien fra hovedkvarteret i Genève tirsdag. Han understreker at selv om det har vært færre ebolatilfeller i de hardest rammede landene de siste ukene, er det for tidlig å si om de har lyktes å stoppe utbruddet. Foto: Denis Balibouse / Reuters / NTB scanpix

70 prosent av de ebolasmittede dør

Andelen smittede som dør i ebolaepidemien i Vest-Afrika har nådd 70 prosent, opplyser Verdens helseorganisasjon (WHO). Smitten når stadig ut til nye områder i de hardest rammede landene.

– Vi har funnet ut at dødsraten er 70 prosent, sier visedirektør Bruce Aylward i WHO.

Den interaktive grafikken øverst på siden viser hvordan man jobber med ebola-pasienter på et senter drevet av Leger Uten Grenser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Antallet smittede vil overstige 9.000 denne uken. Organisasjonen anslår at det i begynnelsen av desember vil være mellom 5.000 og 10.000 nye tilfeller hver uke, men Aylward understreker at dette kun er en prognose de jobber ut fra for å hjelpe den internasjonale kampen mot viruset.

Antallet smittede er nå 8.914, hvorav 4.447 personer har mistet livet.

Les også: WHO tror ebolaepidemien er langt større enn anslått

Mer spredning

Ebolaepidemien har blitt spredd over større områder i Sierra Leone, Guinea og Liberia, men de siste ukene har det vært færre tilfeller av ebola i Vest-Afrika, opplyste WHO under en pressekonferanse tirsdag.

Til tross for at antallet smittede blir færre i de hardest rammede områdene, sier Aylward at utbruddet nå har nådd flere områder enn for en måned siden.

– I noen områder er det færre smittede, men det betyr ikke at antallet kommer til å bli null, sier han. Visedirektøren understreker at selv om tilfellene er færre, er det altfor tidlig å si om de har lyktes i å stoppe utbruddet.

Les også: Facebook-gründer Zuckerberg og kona gir 160 millioner til ebola-kampen

Flere rammet

Organisasjonen sier at antallet ebolatilfeller sannsynligvis er langt høyere enn hva tidligere rapporter har anslått. Det reelle antallet kan være 1,5 ganger høyere enn rapportert i Guinea, 2 ganger høyere i Sierra Leone og 2,5 ganger høyere i Liberia.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På papiret er sjansen for å overleve 50 prosent, men anslaget skygger for de faktiske tallene, ifølge WHO.

– Dette er en sykdom med høy dødelighet under alle omstendigheter, men spesielt på stedene hvor dette skjer, sier Aylward.

De vestafrikanske landene Liberia, Guinea og Sierra Leone er hardest rammet.

Les også
USAs sykepleiere klager over manglende ebola-rutiner
Les også
Facebook-gründeren gir 160 millioner til ebola-kampen
Les også
WHO tror ebolaepidemien er større enn anslåttFakta om ebolapasienter i Europa og USA
Les også
800 soldater satt i isolat på grunn av ebolafrykt
Les også
25 personer behandler ebolasyk kvinne ved Ullevål