Ekspresident Donald Trump og bevegelsen hans er en trussel mot det amerikanske demokratiet, sa president Joe Biden i en tale torsdag. Foto: Ross D. Franklin / AP / NTB

Biden advarer: – Trump drives av hevngjerrighet

President Joe Biden holdt torsdag en av sine skarpeste taler rettet mot Trump og republikanerne.

– Vi må alle huske på dette: Demokratiers død trenger ikke å komme med rifler. De kan dø når folk er stille, når de ikke tar kampen eller fordømmer trusler mot demokratiet, sa Biden.

Videre anklaget Biden Trump og støttespillerne for å være en trussel mot den frie pressen og rettsreglene, og sa at Trump planlegger å uthule statlige institusjoner om han blir gjenvalgt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Trump sa at grunnloven gir ham rett til å gjøre alt han vil, sa Biden med henvisning til tidligere kommentarer fra Trump om hvordan han vurderte egen makt mens han var president.

– Jeg har ikke engang hørt en president si slik på tull, sa Biden. Han la til at Trump ikke er drevet av anstendighet og å tjene det amerikanske folk men at ekspresidenten drives av hevngjerrighet.

Videre het det at det «foregår noe farlig i USA», og at Det republikanske partiet lar seg «styre og skremme» av Trumps Make America Great Again-bevegelse.

Talen, en av de skarpeste Biden har holdt mot Trump og republikanerne, kom like etter at republikanerne i Representantenes hus innledet riksrettsprosessen mot ham. De anklager Biden for å ha tjent penger på sønnen Hunters utenlandske forretningsvirksomhet mens han var visepresident.

Biden og Det hvite hus avviser påstandene. Demokratene sier at republikanerne ikke har noen bevis for sine påstander, og de anklager dem for å iverksette riksrettsprosessen som hevn for riksrettsprosessene mot tidligere president Donald Trump, og for å hjelpe Trump foran neste års valg.