– BLI!: Generalsekretær i Det Norske Misjonsselskap ber 125-årsjubilanten Misjonssambandet om å bli og spille rollen som korrektiv til andre strømninger innenfor Den norske kirke.

Ber NLM være et korrektiv innenfor kirken

Jeffrey Huseby utfordrer Misjonssambandet til å ha en tydelig plass som misjonsorganisasjon i Den norske kirke.

– Ut fra mitt ståsted skulle jeg ønske at NLM var tydeligere på sin plass som misjonsorganisasjon i Den norske kirke, sier Jeffrey Huseby.

Generalsekretæren i Det Norske Misjonsselskap (NMS) mener jubilanten fortsatt har en rolle å spille som korrektiv til andre strømninger innenfor Den norske kirke, og for å fremme kallet som alle kristne har til misjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mens Misjonsselskapet definerer seg selv som Den norske kirkes misjonsorganisasjon, har Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) en mer lavkirkelig profil. Lederen for NLMs Region Sørvest, Birger Helland, skrev i vår i en pressemelding at å stå som medlem i Den norske kirke kan oppleves som en legitimering av vrang lære. Regionstyret oppmuntret NLM-medlemmer til å danne og forme egne misjonsfellesskap.

Jeffrey Huseby mener NLMs engasjement trengs i kirken også i de neste 125 år:

– Ulikheter og mangfold beriker fellesskapet, sier han.

– God kontakt

Jeffrey Huseby takker organisasjonen for et stort misjonsengasjement både i Norge og globalt.

– Vi har forskjellig profil, men har god kontakt. Vi opplever stor åpenhet for å dele erfaringer, drøfte arbeidet og felles utfordringer.

Generalsekretæren påpeker at det er umulig å gjette hvor mange som har fått et nytt liv gjennom arbeidet NLM har stått i.

– Men det er ingen tvil om at et enormt antall mennesker har møtt Jesus Kristus og fått bedret sine livsvilkår.

Nyskapende

Dagen har utfordret flere ledere i flere kristne organisasjoner til å uttale seg om hvilken betydning jubilanten har hatt for norsk misjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Anne Birgitta Langmoen Kvelland, generalsekretær i Normisjon, setter også pris på det gode samarbeidet med Misjonssambandet.

– NLM har hatt og har en svært betydelig rolle i norsk misjon. De har et tydelig fokus på Jesus og på å nå unådde folkeslag med evangeliet, sier hun.

UIO-leder Andreas Nordli omtaler Norsk Luthersk Misjonssamband som «et flaggskip» innenfor norsk misjon som i generasjoner har satt misjon høyt på dagsorden i norsk kristenhet.

BAKGRUNN I NLM: – Mange ledere og medarbeidere i andre kristne organisasjoner og kirker har bakgrunn fra NLM, meg selv og flere andre i Ungdom i Oppdrag inkludert, sier Andreas Norli, leder i Ungdom i Oppdrag

– NLM har med sine dyktige medarbeidere og ledere ofte vist mot og vei for andre. I tillegg har mange ledere og medarbeidere i andre kristne organisasjoner og kirker bakgrunn fra NLM, meg selv og flere andre i Ungdom i Oppdrag inkludert, sier han.

– Unik evne

Nordli håper NLM ser tilbake til sine røtter når organisasjonen skal forme sin framtid, og ikke blir for sikkerhetssøkende og forsiktige i sine valg.

– Jeg ønsker at NLM skal fortsette å gå til unådde folkeslag.

Han håper organisasjonen vil fortsette å være nyskapende:

– Misjonssambandet har trodd på unge mennesker og tatt risiko. Som en god storebror går organisasjonen foran og viser oss andre vei, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Terje Bjørkås, misjonsleder i Frikirken, tror NLM nyter stor anseelse i det brede lag av kristenfolket.

– Det står respekt av at en stor organisasjon som NLM, med tung tilstedeværelse på gamle misjonsfelt, samtidig makter å være både nytenkende og dristig i sin profil på misjonssarbeidet. Jeg tenker særlig på hvordan NLM holder fokus på unådde folkeslag og på det sterke og tydelige engasjementet for våre nye landsmenn, sier han.

Bjørkås er også imponert over organisasjonens bidrag i ordskiftet i samfunnet:

– Med en klar og konservativ profil i den offentlige debatten, både om teologiske og missiologiske utfordringer, er NLM med og gir viktige bidrag for utvikling av norsk misjon i dag.

Ufravikelig fokus

Fersk generalsekretær i Misjonsalliansen, Andreas Andersen, gratulerer NLM med «125 års solid innsats» for å dele evangeliet med mennesker over hele kloden.

– NLM har hatt, og har fortsatt, en unik evne til å engasjere mennesker i alle aldre for misjon. Jeg tror nøkkelen til at organisasjonen fortsatt står sterkt, er det ufravikelige fokuset på organisasjonens visjon, å nå verden for Kristus.

Andersen håper organisasjonen vil stå fast på visjonen og fortsette å la grasrota få bevare eierskap til misjon.

– Vi heier på dere, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Forbilledlig

DAGLIG LEDER: Anne Lise Søvde, daglig leder i Norsk Råd for Misjon og Evangelisering.

Daglig leder i Norsk Råd for Misjon og Evangelisering, (NORME), Anne Lise Søvde, viser til at mer enn 20 prosent av utsendingene i NORME-nettverket kommer fra Misjonssambandet.

Hun påpeker at organisasjonen har klart å snu innsatsen til nye strategiske felt og at mer enn halvparten av utsendingene fra NLM arbeider innenfor områder der under to prosent av befolkningen er kristne.

– Det er forbilledlig for mange av de andre organisasjonene.

Søvde benytter anledningen til å takke NLM:

– Med mottoet « Verden for Kristus» har dere satt agendaen for de neste 125 årene. Fra NORME vil vi takke dere for den rausheten dere viser i det felles-evangeliskale misjonsarbeidet i NORME-nettverket. Vi gleder oss til å stå sammen med dere om mange nye prosjekter.

Les også
Gratulerer, NLM!
Les også
Hun er første kvinnelige regionstyreleder i NLM
Les også
Fra 1891 til 2016, med blikket framover
Les også
NLM-pionerane
Les også
...sender også jeg dere
Les også
Den nye misjonsvirkeligheten