Båtflyktninger utsatt for misbruk og tortur

Eri­tre­ere om bord i flykt­ning­bå­ten som gikk ned uten­for kys­ten av Ita­lia i for­ri­ge måned, ble ut­satt for vold­tekt og tor­tur i Libya før de satte kurs mot Euro­pa.

Det viser avhør med over­le­ven­de etter skips­for­li­set iføl­ge ita­li­ensk po­li­ti. I alt 366 men­nes­ker mis­tet livet i båt­ulyk­ken.

Over­le­ven­de har for­talt ita­li­ensk po­li­ti at de ble ført til en fange­leir i ør­ke­nen sør­vest i Libya, og at so­ma­lis­ke og li­bys­ke mi­lits­folk sam­ar­bei­det med su­dans­ke men­neske­smug­le­re om å føre dem dit.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ste­det var «som en kon­sen­tra­sjons­leir», mener på­tale­myn­dig­he­ten i Ita­lia.

Flykt­nin­ge­ne skal ha blitt tvun­get til å be­ta­le løse­pen­ger for å få reise vi­de­re, og menn som ikke ville be­ta­le, ble tor­tu­rert med ba­ton­ger og elek­tro­sjokk­vå­pen, mens kvin­ner ble ut­satt for sek­su­el­le over­grep, iføl­ge av­hø­re­ne som er gjort i Ita­lia.

En 17 år gam­mel jente fra Eri­trea skal iføl­ge avisa La Re­pubb­li­ca ha for­talt po­li­ti­et om hvor­dan hun selv ble vold­tatt av tre menn.

- De kas­tet meg på bak­ken, hold meg nede og helte ben­sin over hodet mitt. De bren­te håret mitt, der­etter an­sik­tet, der­etter øyne­ne. Så vold­tok de tre men­ne­ne meg uten be­skyt­tel­se, sa jenta i av­hø­ret.

Iføl­ge den ita­li­ens­ke på­tale­myn­dig­he­ten ble samt­li­ge kvin­ner i lei­ren ut­satt for vold­tekt. En rekke iden­ti­fi­ser­te per­soner etter­fors­kes i saken. (©NTB)

Les også
Flyktet til kidnapping og tortur i SinaiMenneskehandelen i Sinai
Les også
Minst 93 båtflyktninger druknet utenfor Italia
Les også
Lampedusa sterkt preget av flyktningkatastrofen
Les også
Våpen- og menneskehandelen godt dokumentert