Lampedusa sterkt preget av flyktningkatastrofen

Inn­byg­ge­re på Lampe­du­sa for­tel­ler om en de­spe­rat kamp for å redde noen av de ha­va­rer­te flykt­nin­ge­ne opp fra havet sam­ti­dig som flere hund­re druk­net i det mørke havet.

- Vi til­brak­te nat­ten om bord i båten vår. Da vi våk­net av skrik og skynd­te oss opp for å se hva det var, sto vi over­for et ma­re­ritt, for­tel­ler Ales­san­d­ro Ma­ri­no, som bor på den lille ita­li­ens­ke øya.

- Det var mel­lom 150 og 200 i van­net. Vi klar­te å redde 47 av dem. Hvis vi hadde tatt opp flere, hadde båten vår gått ned, sier han iføl­ge Rit­zau.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ma­ri­no og venn­in­nen Sha­ran­na Bu­o­no­cor­so var de førs­te som kom fram til ste­det der en båt medopp mot 500 afri­kans­ke flykt­nin­ger be­gyn­te å bren­ne og der­etter kant­ret og sank få hund­re meter fra kys­ten.

Den 20 meter lange båten hadde lagt ut fra Libya, men de aller fles­te flykt­nin­ge­ne om bord kom fra Eri­trea og So­ma­lia, iføl­ge FN.

- Mange av dem gråt. En stor del av dem hadde tatt av seg alle klær og var nakne for å kunne flyte bedre, sier Bu­o­no­cor­so, som selv vir­ker helt ut­mat­tet der hun sit­ter og stir­rer ut over havne­om­rå­det der flere lik lig­ger side om side i lik­po­ser.

Kun 155 flykt­nin­ger over­lev­de. Fre­dag mor­gen var 111 lik hen­tet opp fra havet, iføl­ge myn­dig­he­te­ne. Kap­tei­nen om bord, en 35 år gam­mel mann fra Tu­ni­sia, er på­gre­pet og sik­tet for men­neske­smug­ling. Han ble iføl­ge myn­dig­he­te­ne ut­vist fra Ita­lia i april. (©NTB)