Våpen- og menneskehandelen godt dokumentert

Den ulovlige våpenhandelen fra Eritrea gjennom Sudan til Sinai og fra Libya til Gaza er dokumentert av en rekke medier og organisasjoner. Menneskehandelen der eritreiske flyktninger tortureres og må betale skyhøye løsepenger, er også avslørt.

I Israel har organisasjonen Combat Genocide Association tatt tak i den lyssky trafikken, men også Leger for Menneskeretter Israel (PHR-I) har engasjert seg. De hevder at rundt 4.000 eritreere er drept etter tortur siden 2010 fordi de ikke klarer å betale de høye løsepengene som beduinene i Sinai krever. Andre blir skutt for salg av menneskelige organer.

Den eritreiske nonnen søster Aziza, eller Azezet Habtezghi Kidane, er kjent for å ha gjort hundrevis av intervju med eritreiske flyktninger om menneskehandelen og torturen i Sinai. I 2012 utarbeidet Det amerikanske utenriksdepartement en rapport om dette, State Departement Report on Trafficing in Persons (TIP), med helsides bilde av en torturert, og beskrivelse av fangeleirene i Sinai.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

USAs utenriksdepartement utnevnte søster Aziza til TIP-helt i fjor for denne innsatsen.

Kjent internasjonalt

Internasjonal media har hatt mange rapporter om overgrepene mot eritreerne og menneskehandelen i Sinai. BBC og CNN har gjentatte ganger rapportert om trafikken, i tillegg har aviser som The Guardian og The Independent skrevet mange artikler om saken.

Flere italienske aviser har også skrevet avslørende artikler om den menneskelige tragedien som skjer i Sinai. Andre som har hatt reportasjer om menneskehandelen er The New York Times, LA Times, Reuters, IRIN Middel East, The Turkish Weekly og The Jewish Chronicle, for å nevne noen.

Eritrea står bak

The Guardian fra 17. juli 2012 hevder at det er Eritreas militær-regime som står bak den store våpenhandelen.

- De bruker kidnapping, tortur og løsepenger fra tusenvis av eritreiske flyktninger for å skaffe penger til det eritreiske regimet, skriver The Guardian, og viser til en rapport de har fått tak i som er lekket til avisen fra FNs Sikkerhetsråd.

Avisen viser videre til en overvåkingsgruppe for Somalia og Eritrea som har avslørt ruten som brukes fra det eritreiske høylandet via Sudans flyktningeleirer til Sinaiørkenen.

- Der overleveres våpen og eritreiske sylsøkere til beduin-gjenger, som bruker utsulting, elektrisk støt, voldtekt og mord for å få ut opp til 40.000 US-dollar fra slektninger i løsepenger, skriver The Guardian.

Avisen legger til at våpnene selges til militante palestinske grupper i Gaza, ifølge vitner som kommer levende ut av helvetet i Sinai.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Flyktet til kidnapping og tortur i SinaiMenneskehandelen i Sinai
Les også
Menneskehandelen i Sinai fortsetterMenneskehandelen i Sinai