OPPSLUTNING: Bildet viser en israelsk-arabisk demonstrasjon i byen Rahat i januar. Økt valgoppslutning kan føre til regjeringsdeltagelse for den arabiske blokken.

Araberne banker på Knessets dør

Nå kommer de arabiske folkevalgte. Det er konklusjonen i en undersøkelse om arabisk deltakelse ved valget i mars. Resultatet kan ryste israelsk politikk framover.

En spørreundersøkelse utført av Abraham Fund Initiatives blant 514 voksne israelsk-arabiske velgere viser en forventet deltakelse på 66,4 prosent. Det er en oppgang på nesten 10 prosent fra valget i 2013. Den gangen fikk de arabiske partiene 11 representanter i Knesset.

Med den valgdeltakelsen som ser ut til å komme, kan Den forente listen få opp til 15 arabiske representanter i Knesset.

Et slikt valgskred vil føre til betydelig større arabisk innflytelse på israelsk politikk enn det som har vært vanlig.

Står sammen

– For første gang står de arabiske partiene sammen på en liste og utgjør en valgblokk. Får de maksimal uttelling med opp til 15 representanter i Knesset, må de tas hensyn til i det politiske liv og i komiteene. Nå vil araberne være med der avgjørelsene tas og gjerne sitte ved regjeringsbordet. Det er en klar holdningsendring som vi tror vil forsterke seg framover i de neste valgene, sier den arabiske lederen Thabet Abu Rass i Abraham Fund.

Det må et regjeringsskifte til i Israel der venstresiden øker betydelig i representasjon, dersom den arabiske samlingslisten skal tas med i regjeringen.

Vinner Sionistunionen, som består av Labor og Hatnua-partiet, og får flest representanter i Knesset, er praksis den at presidenten ber det partiet som har fått flest representanter om å danne regjering.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De vil få med seg venstrepartiet Meretz og muligens sentrumspartiet Jesh Atid, men for å oppnå et flertall i Knesset blir de nødt å støtte seg på Den arabiske samlingslisten. Alle meningsmålinger viser imidlertid at de så langt i valgkampen ikke har nok oppslutning til å danne en ny regjering med flertall i Knesset bak seg.

Uventet virkning

Abrahams Funds jødiske leder, Amnon Beeri-Sulitzeanu, sier hevingen av sperregrensen fra to prosent til 3,25 prosent har hatt motsatt virkning enn det forslagsstillerne hadde tenkt.

– Forslaget kom fra Avigdor Lieberman og hans parti Jisrael Beitenu, og målet var å skrelle vekk de små arabiske partiene som bare protesterte og lagde bølger i Knesset-debatter. Nå skjer det totalt motsatte når de arabiske partiene går sammen. Det har ført til ny giv blant de arabiske velgerne, mens oppslutningen om Liebermans parti er så lav at de står i fare for å ikke komme over sperregrensen som de selv innførte, sier Beeri-Sulitzeanu.

Banker på døren

Thabet Abu Rass hevder at de israelske araberne nå er på full fart inn i israelsk politikk.

– Araberne banker på Knessets dør og vil inn. De vil ha innflytelse, og de vil ha endringer i samfunnet der den arabiske minoriteten tas hensyn til på lik linje med den jødiske befolkningen, sier Rass.

Ved alle tidligere valg har det vært en sterk gruppe som boikotter valg til Knesset av prinsipielle grunner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er arabere som ikke tror deltakelse i Knesset vil gi dem noe som helst. Vi opplever at denne grupperingen er svekket og har mindre gjennomslag enn tidligere, sier Rass.

Ingen problemer

Dagen spør om det vil innebære mer konflikter og krangel i Knesset med flere arabiske representanter i den israelske nasjonalforsamlingen. Abu Rass tror ikke det.

– Araberne er egentlige lykkelige i sin stilling og stand – som palestinsk folkeslag med israelsk statsborgerskap. De består av to komponenter som går godt sammen så lenge ingen krever at de må velge mellom de to. De er mest opptatt av sitt daglige liv, og spørsmålet om fredsavtale og oppretting av en palestinsk stat kommer i andre rekke, sier Rass.

Samlingsliste

Tre arabiske partier har gått sammen om Den forente arabiske listen ved valget til Knesset 17. mars: det nasjonalistiske partiet, islamistene og kommunistene. Ved forrige valg fikk de til sammen 11 representanter i nasjonalforsamlingen.

Israelske arabere utgjør 20 prosent av befolkningen i Israel eller 1,6 millioner. 80 prosent er muslimer, mens kristne arabere utgjør 10 prosent, og 10 prosent er drusere. Det er 800.000 stemmeberettigede blant den arabiske befolkningen i Israel.

Valget i Israel

17. mars 2015.

Tre arabiske partier har dannet samlingsliste.

Kan få mellom 12 og 15 representanter.

Kan bli støtteparti til en ny venstreregjering.

1,6 millioner israelske arabere i Israel.

800.000 stemmeberettigede israel-arabere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Krever at Hamas anerkjenner IsraelGaza-oppbygging
Les også
Jødehatet i ny forkledning
Les også
Kritiserer Netanyahu for Kongress-taleNetanyahus tale
Les også
Palestinere må betale 1,7 milliarder til amerikanske terrorofre
Les også
Netanyahu kan bli satt under etterforskningFakta om Benjamin Netanyahu