SENDER HJELP: Pastor i Credokirken, Per Ove Berg, har hatt kontakt med den kurdiske pastoren Majeed Mohammad siden 2009 og har besøkt ham en rekke ganger. Nå samler Bergens-menigheten inn penger til flyktningene som har søkt tilflukt i Majeeds kirke i Erbil.

Åpner kirkedøren i Irak med hjelp fra Norge

Det mangler ikke hjerterom i den lille, evangeliske kirken i Erbil. Men hvordan han skal klare å skaffe mat og medisiner til alle flyktningene, vet ikke pastor Majeed.

Pastor Majeed Muhammad har selv en dramatisk historie. Han er den kurdiske geriljakrigeren og konservative muslimen som ble omvendt til tro på Jesus.

Nå står han midt i andre menneskers drama. Kurdzman Church, der det vanligvis kommer 20-30 kurdiske konvertitter til gudstjeneste, er fylt til bristepunktet av folk som har flyktet fra Den islamske stats (IS) massakrer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det begynte med fire familier, som ble innlosjert bak skillevegger i kirkekafeen. På kort tid vokste tallet til 45 familier. Skillevegger og privatliv ble noe de bare kunne drømme om. Nå sover folk både i kirkesalen, alle andre ledige rom og i hagen utenfor. Kristne, yezidier og sjiamuslimer om hverandre.

– Vi tar imot alle. Det går ikke an å skille mellom mennesker på grunn av religion, vi er bare opptatt av å hjelpe våre medmennesker. De har alle til felles at de er jaget ut av hjemmene sine av IS, sier pastor Majeed på telefonen fra Erbil.

Les også: Oslo: Muslimer demonstrerer mot Den islamske staten

Vise Guds kjærlighet

– Dette kan bare kalles én ting: Det er en humanitær katastrofe, sier pastoren og forteller om den samme dype nøden som også andre hjelpearbeidere i Nord-Irak har delt med Dagen.

Han snakker om flyktninger som bare har det de står og går i. Som er blitt frastjålet alt de hadde av verdier og viktige papirer, og som på ingen måte føler seg trygge selv om de har kommet frem til Erbil, hovedstaden i de kurdiske, selvstyrte områdene.

– Tusenvis av barn har dødd, tusenvis av mennesker er kidnappet og halshugget. Kvinner er bortført og noen av dem solgt på marked i Mosul. Hvordan kan vi i det hele klare å beskrive alt det forferdelige som skjer? Vi kan bare prøve å leve med disse menneskene, gråte med dem og sørge sammen med dem, sier han.

For den kurdiske pastoren er den voldsomme katastrofen blitt en anledning til å vise Guds kjærlighet og dele den kristne troen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er mennesker som mistet alt, men som likevel ikke ville adlyde kravet om å konvertere og bli muslimer.

Les også: Obama: – Blir en lang kamp for å beseire IS

Overveldende ansvar

Samtidig er pastoren tydelig på at oppgaven med å ta hånd om alle flyktningene er større enn en bitte liten menighet kan klare alene.

– Vi trenger hjelp fra andre kirker, sier han, og uttrykker takknemlighet for at Credokirken i Bergen har vært en støttespiller i mange år.

– I begynnelsen hadde Kurdzman Church bare penger til å gi flyktningene mat en gang om dagen, forteller pastor i Credokirken, Per Ove Berg. Menigheten i Bergen samler nå inn penger gjennom organisasjonen Share Mercy, som de driver samme med Nordhordland Bibelsenter.

– For det første må det skaffes penger til mat, hygieneartikler og madrasser. Det må også kjøpes presenninger for å skaffe dem skygge for sola. Og så må vi komme i gang med skole og aktiviteter for barna, sier Berg. – Den beste traumebehandlingen for barn er at de får fortsette med skole og får fylle hverdagen med aktivitet.

Konvertitter

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Per Ove Berg har kjent pastor Majeed siden 2009. De to kom i kontakt gjennom kurdere i Bergen som hadde kommet til tro på Jesus.

– Siden har jeg reist jevnlig ned og besøkt ham og menigheten, forteller Berg, som uttrykker stor respekt for sin kurdiske venn.

– Han viste stort mot da han sto frem med sin tro etter at han hadde tatt imot Jesus. Han har opplevd mye press, men det kan også se ut som om folk i det skjulte beundrer ham for motet han viser.

Berg forteller at flere medlemmer i den kurdiske menigheten har måttet flykte til Europa på grunn av press fra klansamfunnet og familien. Nylig tok en av pastor Majeeds nærmeste medarbeidere den tunge beslutningen om å dra, fordi presset fra familien ble for tøft.

– Der er også en del kurdiske kristne som ikke tør å komme på de offisielle gudstjenestene, men som pastoren har jevnlig kontakt med – på samme måte som han har kontakt med emigrerte medlemmer på Skype og gjennom sosiale medier.

Les også: Slik kan du hjelpe flyktningene i Irak

Til fronten

I tillegg til alle sine andre oppgaver, var pastor Majeed også tolk for den amerikanske TV-stasjonen CBN i forrige uke. Ett av oppdragene tok ham til Makhmour, en by som kurderne nettopp hadde gjenerobret fra IS.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Synet av døde IS-soldater som lå på gaten, gjorde sterkt inntrykk. Pastoren ble slått av hvor unge mange av dem var. Til Per Ove Berg fortalte han at mange av dem tydelig var under 18 år, og det var ikke alle som var irakere. Noen så ut til å være fra Somalia og Marokko.

– Vi intervjuet militære ledere som advarte mot at IS er svært sterke og godt bevæpnet. Uten hjelp utenfra vil de kurdiske Peshmerga-styrkene tape kampen, sier pastor Majeed Muhammad til Dagen.

Og den tidligere muslimen og geriljakrigeren har enda mer på hjertet:

– Jeg har en utfordring til den norske regjering. Du får selv avgjøre om du vil sette den på trykk: De radikale muslimene har ødelagt landet vårt. Ikke la dem ødelegge deres. Ta vare på landet deres. Ikke la dere lure.

Kurdzman Church

Evangelisk menighet for kurdiske kristne. De fleste medlemmene har muslimsk bakgrunn.

Ledes av pastor Majeed R. Muhammad

Har gitt husrom til 45 familier på flukt fra IS

Kirken har samarbeidet med Credokirken i Bergen siden 2009.

Også arabiske kristne og iranske kurdere har gudstjenester i kirkens lokaler.

Kirken har samarbeidet med Credokirken i Bergen siden 2009.

Les også
Obama: Lang kamp for å beseire IS
Les også
Paven ønsker aksjon mot islamistene i Irak
Les også
Bønn for Irak
Les også
FN starter stor nødhjelpsaksjon i Nord-Irak