Redaksjonssjef Njord Røv i NRK Livssyn. Arkivbilde.

Åpen for å slippe til forskjellige livssyn i NRKs morgenandakt

Redaksjonssjef Njord Røv i NRK Livssyn ønsker en større bredde blant de som holder morgenandakten på NRK P1. På sikt er han åpen for at folk med forskjellige livssyn kan bidra.

Hva mener du, bør morgenandakten bestå på NRK radio - og skal den ha et kristent innhold, hver dag? Si din mening i kommentarfeltet nederst på siden.

Denne ukens andaktsholder har valgt å droppe velsignelse og Fadervår. Den første andakten til Petter Myhr, direktør for Olavsfestdagene i Trondheim, ble sendt mandag morgen. Han innledet med å fortelle et fast ritual han har: dagens første kaffekopp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Morgenmirakel

«Jeg tror på den koppen», fortalte Myhr og viste til dens gode virkning i en søvndrukken kropp. På tvers av forskjellige grunnstemninger mente Myr at «vi utgjør et slags fellesskap, alle vi som har fått kraft nok og vilje nok til å stå opp og møte denne mandagen i januar».

Han omtalte dette som den eneste dagen i verdenshistorien som finnes, og kalte det et mirakel.

«Det er et mirakel at noe finnes i det hele tatt. Det er så ubegripelig, det er så usannsynlig, at det er intet mindre enn et under».

Noe annet mirakel eller bevis føler han ikke behov for.

«Så takk skal du ha, kjære Gud, eller kem det nå va, som fant opp de finaste ting», avslutter han. Det er også innledningen i refrenget på sangen som følger, framført av til Haugesunds–gruppen Vamp.

Trykk her for å høre Petter Myhrs morgenandakt på NRKradio

– Allmennreligiøst

Hans Olav Tungesvik slo på tråden til Dagen etter å ha hørt andakten.

– Generelt synes jeg radioandaktene, så verdifulle som de er, har gjennomgått en gradvis endring. Mange av andaktsholderne holder allmennreligiøse betraktninger. Andakten i dag opplevde jeg som en tydelig sekularisering av hva det er å ha en andakt, sier Tungesvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Underveis tenkte psykiateren at han i det minste ville få med velsignelsen til slutt, men ingen av disse kom.

– Jeg håper at dette tas med tirsdag, onsdag og torsdag. Det vi hørte i dag, kan vi ikke kalle en andakt, slik jeg er vant med å tenke om det, sier Tungesvik.

God respons

Ønsket kommer imidlertid ikke til å bli innfridd.

– Jeg setter pris på både Fadervår og velsignelsen, men slik jeg har lagt opp andaktene, henger de veldig tett sammen med musikken, forklarer Myhr til Dagen.

Det er den første gangen han holder radioandakt på NRK.

– Jeg håper det er rom for å gjøre det på denne måten, sier han.

Direktøren for Olavsfestdagene forklarer at han har prøvd å forme andaktene slik at han har noe å formidle til alle som hører på P1 om morgenen.

– Jeg vil si noe som handler om min tro, men samtidig være relevant for dem som ikke deler min tro, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Men tenker du at du driver kristen forkynnelse?

– Det blir et definisjonsspørsmål. Det jeg kan fortelle, er at jeg har fått tilbakemelding fra veldig mange som syntes andakten var kjempefin, også prester. Det finnes et mangfold som det er viktig å ta vare på, sier Myhr.

Han viser videre til NRK for kommentarer om morgenandaktens profil.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Eksperimenterer

Redaksjonssjef Njord Røv påpeker at Fadervår og velsignelsen har vært borte fra fredagsutgaven av andakten en god stund. Denne dagen har man de fem siste årene hatt vignetten «Mot helg». Under den møter man personer som forteller om sine tanker om livets store spørsmål.

– Nå eksperimenterer vi litt, sier Røv til Dagen.

Han forteller at de satser offensiv på andakten, men på en ny måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har sett at lyttertallene har ramlet ganske mye på det tidspunktet andaktene begynner. Den har vært litt tradisjonsbundet i formen. Nå løser vi opp litt, slik at flere kanskje får lyst til å høre på andakten, sier Røv.

Trykk her for å høre Petter Myhrs morgenandakt på NRKradio

Større bredde

Redaksjonssjefen understreker at det ikke er tatt noen beslutning om at vi ikke skal ha med Fadervår eller velsignelsen.

– Det vi har sagt, er at vi vil ha større variasjon. Vi ønsker å få fram mangfoldet i tro og forholdet til Gud. Det må være opp til hver enkelt andaktsholder om de ønsker å lyse velsignelsen og lese Fadervår, sier han.

Samtidig synes han det er et positivt trekk at noen etterlyser velsignelsen og Fadervår. Det tar han som et tegn på at disse betyr mye for mange.

– Hva betyr det at dere vil ha større variasjon?

– Det har jo vært en overvekt av vanlige prester. Vi har lyst til å invitere andre som har et sterkt forhold til Gud og religion. Det er ikke til å komme fra at hvert enkelt menneske har sitt eget forhold til tro. Det er like mange varianter av tro som det er personer, svarer han.

– Betyr dette at dere ikke ønsker å ha bare kristne andaktsholdere?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er en mulighet på lang sikt, men ikke på kort sikt. Fortsatt er vårt oppdrag både å speile Norges religiøse arv – nemlig kristendommen – og mangfoldet av livssyn i Norge.

– Hvor ligger en eventuell beslutning om å åpne andakten for flere livssyn?

– Stortinget har jo gitt NRK i oppdrag å speile mangfoldet i samfunnet, og det gjelder også i livssyn. Så er det spørsmål om hvilke flater man skal gjøre det på. Andakten er fortsatt en kristen andakt, og det skal den være i overskuelig framtid, sier Røv.

Hva mener du, bør morgenandakten bestå på NRK radio - og skal den ha et kristent innhold, hver dag? Si din mening i kommentarfeltet under.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Les også
Vil fjerne forkynnelse på NRK
Les også
Ti overkommelige forsetter for kristenlivet
Les også
Ubesvarte spørsmål om NRK-andakterHuman-Etisk Forbund krever andakter fjernet i NRK
Les også
Betonggrå humanetikkHuman-Etisk Forbund krever andakter fjernet i NRK
Les også
Ateistisk misjon i NRKDebatt på dagen.no
Les også
Andakter i NRKDebatt på dagen.no