TOPPMØTE: Sent tirsdag ettermiddag fikk Paal-André Grinderud (t.v.) møte helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) for å legge fram ønsket om stengte vinmonopolutsalg på julaften. Stemningen var god mellom de to ved møtestart. Foto: Tor Weibye

77 folkevalgte får bønn om julestengt pol

Stortingsrepresentanter fra Høyre og Frp får snart et brev med bønn om stengte Vinmonopol på julaften.

Det er et siste tiltak fra aksjonist og forfatter Paal-André Grinderud for å få regjeringen til å endre planene om utvidede åpningstider på Vinmonopolet.

Grinderud ber om at polet fortsatt skal være stengt på julaften av hensyn til de utsatte barna som lever i familier med rusproblemer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg ber bare om fire timer. Det er alt, men det er en viktig symbolhandling i forhold til disse barna, sier Grinderud.

Personlig bønn

I løpet av de neste 14 dagene skal han sende et personlig, håndskrevet bønn til hver enkelt av de blå politikerne på Stortinget. Statsminister Erna Solberg fikk det første brevet på tirsdag. Finansminister Siv Jensen fikk brev på onsdag.

– Dette kommer til å ta all min tid og jeg kommer vel til å gå konkurs på grunn av det.

­- Men denne saken er min livssak. Dette er noe av det sterkeste jeg har vært med på i hele mitt liv, fordi det gjelder så mange barn og ungdommer.

– En sånn symboldag kan være veldig, veldig viktig, understreker Paal-André Grinderud overfor Dagen.

Ingen løfter

Sent tirsdag ettermiddag var Grinderud invitert til et møte med helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i departementet.

Høie kunne ikke love Grinderud at Vinmonopolet vil holde stengt på julaften.

– Han lovet å ta med seg synspunktene til regjeringen, men han har ikke konkludert om polet skal være åpent på julaften eller ikke, sier Grinderud.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han legger til at han fikk en positiv følelse etter samtalen med statsråden fordi Høie tok poenget med en symboldag for de utsatte barna. Grinderud har forventninger til at statsråden nå involverer resten av regjeringen.

Statsministeren

Før møtet med Høie hadde Grinderud hatt kontakt med statsministerens kontor om stengte pol på julaften.

– Jeg skrev til statsminister Erna Solberg og snakket med folk på kontoret hennes i dag. Dersom ikke Bent Høie vil høre på meg, så må statsministeren vise at hun er sjef.

– Hun har grepet direkte inn i viktige saker tidligere. Det kan hun også gjøre i denne saken, sa Paal-André Grinderud til Dagen.

Pressen fikk ikke være med på møtet, men Grinderud hadde på forhånd store forventninger om at statsråden ville høre på bønnen hans om barn som lever i alkoholiserte hjem.

En dag stengt

Regjeringen har varslet en endring i åpningstidene til Vinmonopolet. Den mener at det skal være lov å selge vin og brennevin samme dager som dagligvarebutikkene selger øl.

Det fikk Grinderud til å reagere og han tok opp kampen for at polet skal være stengt en eneste dag, julaften. Han stilte seg opp utenfor Stortinget for å få partiene og politikerne i tale.

Aksjonen fikk både Kristelig Folkeparti, SV, Senterpartiet og Arbeiderpartiet til å snu i saken og støtte Grinderuds krav.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I følge ham er det både en viktig symbolsak, men det er også viktig for barna som ikke har noe annet sted å gå på julaften hvis foreldrenes drikking utarter.

Alkohol og åpningstider

Regjeringen varslet i sitt grunnlagsdokument at den vil vurdere Vinmonopolets åpningstider

Paal-André Grinderud, som har skrevet og fortalt om oppvekst med en alkoholisert mor, frontet kravet om å la vinmonopolet være stengt på julaften

Kravet har fått støtte fra både KrF, Sp, Ap og SV

Les også
Høie ville ikke love stengte pol på julaften
Les også
Et håp for julaftenPaal André GrinderudPaal André Grunderud
Les også
- Pol på julaften er ikke viktig for ApRegjeringens alkoholpolitikk
Les også
Får møte helseministerenRegjeringens alkoholpolitikk
Les også
En klem smeltet KrF i vinmonopolstridenRegjeringens alkoholpolitikk
Les også
La julaften være i fred
Les også
Aksjonerer for stengte vinmonopol på julaftenRegjeringens alkoholpolitikk