Belgiske spesialstyrker slo torsdag kveld til mot en antatt terrorcelle i byen Verviers. To menn ble drept og en tredje ble pågrepet. Foto: Reuters / NTB scanpix

15 pågrepet i de belgiske antiterroraksjonene

– De planla å drepe politifolk på åpen gate og på politistasjoner, sier belgiske myndigheter og mener å ha sprengt en terrorcelle like før et angrep.

Våpen, sprengstoff, politiuniformer, ammunisjon, falske dokumenter og sambandsutstyr: Belgisk politi sier de gjorde flere skremmende beslag i en omfattende antiterroraksjon torsdag kveld og natt til fredag.

Politiet selv var de antatte terroristenes mål, sier talsperson Eric Van Der Sypt i påtalemyndigheten på en pressekonferanse i hovedstaden Brussel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det kunne vært snakk om timer, i hvert fall ikke mer enn noen få dager, sier han om terrorangrepet myndighetene mener var under oppseiling.

– Dette var et viktig slag mot terror i Belgia, mener han.

Pågripelser

I alt 13 personer ble pågrepet da politiet gikk til aksjon mot i alt tolv adresser rundt om i landet, og Van Der Sypt sier de fikk tak i personene de var på jakt etter. Ytterligere to belgiere ble pågrepet i Frankrike, og Belgia ber om å få dem utlevert.

Belgiske myndigheter mener de alle tilhører den samme terrorcellen med mål om å angripe innenfor Belgia. De setter ikke gruppen i forbindelse med angrepene i Paris eller andre antiterroraksjoner i Europa, men knytter den til borgerkrigen i Syria.

– Flere medlemmer av gruppen har vært i Syria og kjempet i Syria, sier Van Der Sypt.

Sikkerhetsnivået er fortsatt skjerpet i Belgia, og offentlige bygninger og politistasjoner er under streng bevoktning.

To drept

To personer ble drept i en av politiaksjonene, i det innbyggerne beskriver som en dramatisk konfrontasjon mellom tre mistenkte og politiet i småbyen Verviers øst i landet.

– Vi har fulgt dem i noen uker, sier Van Der Sypt til NTB om hvor lenge de har holdt den antatte terrorcellen under oppsikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ellers prøver vi å holde oversikt over alle som har vært i Syria, sier han uten å ville bekrefte identiteten på de pågrepne utover å knytte dem sterkt til Belgia.

Fremmedkrigere

Mellom 3.000 og 5.000 personer har reist fra EU-land for å krige i Syria og kan utgjøre en trussel om de vender hjem igjen, ifølge Europol. Belgia anslår at rundt 300 borgere har reist til Syria for å kjempe i borgerkrigen der.

I mai gikk en av de hjemvendte Syria-farerne til angrep i det jødiske museet i Brussel og skjøt og drepte fire personer.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) oppjusterte nylig tallet på norske fremmedkrigere som har reist til Syria, til rundt 70 personer.

Les også
Charlie Hebdo kommer ut på arabisk og tyrkisk
Les også
Frykten for de fremmede
Les også
– Al-Qaidas toppsjef ga ordre om Charlie Hebdo-angrepet
Les også
Charlie Hebdo begraver sine døde
Les også
Charlie Hebdos Luz: Vi tegner for å forklare verden