Unge vitner om tro

Hans Christian Bergsjø
misjonssambandet generalforsamling nlm-gf nlm

«Hva skjer om dagen?»

Det var Hans Kristian Skaar, avtroppende leder i Misjonssambandet Ung som stilte spørsmålet fredag.

– Hele livet har utviklingen gått i denne retningen, sa ungdomslederen og illustrerte det med bilde av et synkende skip.

Han pekte på undersøkelser som viser at 70 prosent av unge mister troen, færre døpes, færre konfirmeres og færre går i kirken.

– Undersøkelser viser at det er flere som ikke tror på Gud enn de som gjør det. Men så har det skjedd noe. Noen av oss som jobber blant unge ante at noe var iferd med å skje. Vi begynte å merke det like etter pandemien.

Skaar fortalte at det skjer en eksplosiv vekst i åpenhet for tro blant ungdommer, og illustrerte det med tall fra våre naboland.

Antall unge som deltar i religiøse aktiviteter i Sverige har økt med en tredel, og antall religiøse er doblet de siste ti årene.

– Det er oppsiktsvekkende. Prester i Sverige er for eksempel sjokkerte over at de unge tror på synd, frelse, livets to utganger og på at Bibelen er Guds Ord.

Tall fra Finland vitner om stor økning av unge som tror på Gud. 35 prosent av guttene svarte ja på at de tror på Gud i 2019. I 2024 hadde tallet økt til 62 prosent.

Og jentene følger etter: 35 prosent svarte ja i 2019, 50 prosent sa at de trodde på Gud i 2024.

Tallene er hentet fra sonfirmantundersøkelser med over 100.000 respondenter.

I England viser tall at gudstjenestedeltakelsen har økt med 50 prosent siden 2018, og bibelsalget har økt med 87 prosent.

Skaar listet opp flere tall, men tallmaterialet fra Norge er foreløpig tynt.

– Men jeg tror vi kan forvente å se den samme utviklingen her, sa han.

Misjonssambandet Ung hadde i fjor en medlemsvekst på litt over 20 prosent, og i år er det betydelig flere deltakere på UL+.

Skaar mener å se en utvikling fra skam til frimodighet. Han sa at det har blitt vanlig blant unge kristne å dele vitnesbyrdet sitt. Ikke minst på internett.

– Gud er tilbake, men det betyr ikke at de automatisk går til Bibelen, til utdanningsinstitusjoner eller til teologer. De vil heller snakke med deg og få et personlig møte med kristne.

– Dette er en tid der trosformidling demokratiseres. Det er ikke tid for prester å skinne. Dette er tiden for oss vanlige mennesker i det å vitne for en generasjon som søker det vi tror på.

Deretter utfordret han generalforsamlingen: Hva betyr dette for oss? Skal det få betydning for våre prioriteringer fremover? Og hvordan bygger vi en kirke for en generasjon som heller vil ha menighet på video enn å kome på gudstjenester.

Skaar rundet av med å invitere fram fire unge på scenen. Tre norske jenter og en gutt fra Island, Alle delte frimodig om hvordan de hadde kommet til tro de siste årene.

Powered by Labrador CMS