SANGER: En trofast og tjenestevillig lærer, sanger og musiker fullført sin tjeneste. Foto: Privat

Johannes Gaustad til minne

Johannes Antoni Gaustad i Onsøy er død, 89 år gammel. Med ham har en trofast og tjenestevillig lærer, sanger og musiker fullført sin tjeneste.

Johannes ble født 12. september 1932. Hans foreldre drev trevarefabrikk på eiendommen på Manstad og i sin ungdom arbeidet også Johannes der. Men han fant ut hans hylle var en annen. Hans store interesse var sang og musikk, noe han arvet fra sine foreldre som var dyktige sangere.

Allerede i tidlig barndom sang Johannes selv på møter. 10 år gammel tok han orgeltimer hos organist David Nitter, som var organist i Østre Fredrikstad. Året etter fortsatte Johannes hos musikklærer Sofie Larsen og senere gikk veien til Johannes Almgren og Søren Gangfløt, organister i Vestsiden kirke (nå Domkirken). I mellomtiden hadde han også tatt sangtimer hos Ruth Hoel Riisnæs.

Videre gikk veien til Musikkonservatoriet med orgel og sang som hovedfag. Etter eksamen i sang og musikklære tok han forming ved Levanger lærerskole, før han ble ansatt som timelærer ved Råde ungdomsskole i 1962. To år senere fikk han midlertidig full stilling, før han ble fast ansatt i 1976. På ungdomsskolen underviste han i særlig i musikk og forming, men også i maskinskriving og bokføring, inntil han gikk av med pensjon i 1998.

Samtidig med sin lærerstilling vikarierte han mye som organist i distriktets kirker, særlig Gressvik, Onsøy og Kråkerøy, og opptil et par år i Gamle Glemmen. Han vikarierte også som lærer i sang og musikk ved Indremisjonsselskapets bibelskole i Oslo.

Likeledes hadde han en rekke sangoppdrag, blant annet som solist i Ceciliaforeningen. Hans største oppgave var Kristuspartiet i Johannes-pasjonen under påskefestuken i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På 60-tallet ble det utgitt en LUMI-plate med taler av Ole Hallesby og H.E. Wisløff på den ene siden og sang av Johannes Gaustad på den andre. Sammen med Rolf Listrøm sang han duett på flere plater utgitt på Eton. En av disse sangene ble kåret til månedens plate i Norsk Ukeblad og ble spilt flere ganger i radio.

Forøvrig var han en skattet sanger i en lang rekke kirker, bedehus og på ulike kristne stevner i hele landet. Sauevika leirsted og Sjømannskirken i Oslo var blant hans hjertebarn, hvor han medvirket så lenge han kunne synge.

Johannes prioriterte ikke bare sangen til glede for mange. Han tok også ansvar på Kjærre misjonshus, hvor han blant annet var med i styret. Det var forøvrig hans foreldre som startet opp virksomheten på Kjærre og var med å gjøre om den gamle stua som ble kjøpt til bedehus og innviet i 1949.

Johannes giftet seg med Erna født Helgheim fra Jølster for over 60 år siden, og hun sto trofast sammen med ham i liv og virksomhet i alle år. De har alltid hatt et åpent hjem, også for misjonsmøter.

Ekteparet har blitt velsignet med seks barn: Anne Sofie, Arve, Helge, Ole Jørgen, Håvard og Anders. Siden har familien økt med svigerbarn, ni barnebarn og ett oldebarn.

De siste årene ble Johannes rammet av sykdom. Han sovnet stille inn 30. september, i troen på sin frelser, Jesus Kristus. Guds fred med hans minne.