Debatt
BOSETTING: Jødenes rett til å bosette seg i det som var det såkalte Palestinamandatet, og til å opprette et nasjonalt hjem der, går tilbake til Balfour-erklæringen, San Remo-konferansen og Folkeforbundet, skriver Sigurd Eikaas.
Oded Balilty / AP / NTB
Vestbredden er folkerettslig Israels
Gud lovte å samle Israels folk tilbake til Israels land fra hele verden, og han holder det han lover. Slik demonstrerer han for hele verden at det finnes en allmektig og suveren Gud.
Jødenes rett til å bosette seg i det som var det såkalte Palestinamandatet, og til å opprette et nasjonalt hjem der, går tilbake til Balfour-erklæringen, San Remo-konferansen og Folkeforbundet.
Jødenes rettigheter i området ble siden bekreftet ved FNs opprettelse, da FN overtok og bekreftet alle avtaler som var inngått av Folkeforbundet. Jødenes rett til bosetting og opprettelse av en jødisk stat i det som var britenes Palestinamandat, står derfor folkerettslig på lik linje med Svalbardtraktaten.
Britene brøt mandatets forpliktelser veldig fort, og ga alt land øst for Jordan-elven til det hasjemittiske dynastiet i Saudi-Arabia for opprettelsen av en palestina-arabisk stat. Denne ble først foreslått å hete Palestina, men navnet ble Transjordan, siden bare Jordan. I denne avtalen var selvfølgelig arabisk olje den drivende faktor.