ROLLEMODELL: Terroristen Dalal Mughrabi fremheves som rollemodell både i historiebøker, samfunnsfag og språkbøker på flere årstrinn. Gruppen hennes kapret en buss i 1978 og drepte over 30 sivile, inkludert 13 barn. Bildet er fra innvielsen av en plass til hennes minne, i Ramallah.

Søreide villedet Stortinget

I 20 år har skolebøkene til de palestinske selvstyremyndighetene (PA) forfalsket jødenes historie, delegitimert staten Israel, formidlet jødehat og oppildnet til vold og drap på jøder. Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide har i mange år bedt PA om å fjerne hatefullt innhold, men uten nevneverdig resultater.

Les også
Fortsatt jødehat: UD må handle

For ett år siden krevde Stortinget at UD måtte kutte bevilgningene, og en del ble kuttet, men Søreide ville vente på utredningen EU hadde bestilt. Den kom rett før St. Hans, og på spørsmål fra Tybring-Gjedde sa hun i Stortinget 22/6 at det er «fortsatt kritikkverdig og problematisk innhold i palestinske skolebøker». Når jeg leser rapporten, skjønner jeg at dette er skjønnmaling.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Terroristen Mughrabi fremheves som rollemodell både i historiebøker, samfunnsfag og språkbøker på flere årstrinn. Hun fremstilles som en helt; «nasjonens krone, symbol på dets herlighet, de beste av de beste» står det i arabisk-boken for 5. klasse. Gruppen hennes kapret en buss i 1978 og drepte over 30 sivile, inkludert 13 barn. Samfunnsfagboken for 9. klasse kaller det 30 sionist-soldater. Løgn! side 112ff.

Utenriksministeren har i mange år bedt PA om å fjerne hatefullt innhold, men uten nevneverdig resultater.

Søreide sa at vold fra palestinsk side «fremstilles som en legitim motstandskamp innen visse, men tilbakelagte, perioder». Dette er unntaket, står kun i et par bøker. Den gjennomgående holdningen er at vold er legitimt generelt – også i dag. Det står i lærebøker om islam (jihad og selvmordsangrep), språk, geografi og samfunnsfag (s 71, 110f, 123 og flere steder).

Søreide sa videre at «fredsprosessen i Midtøsten blir også omtalt i bøkene». «Bøkene» i flertall er feil. Av de 156 bøkene som er gjennomgått, står dette kun i én: Historie for 10. klasse, og bare på fem sider (s 118ff). Hun sa at fredsarbeidet «inkluderer gjensidig anerkjennelse mellom Israel og PLO», men sa ikke at dette er unntaket, ellers brukes ikke navnet Israel, men «sionist-okkupasjonen». Det overordnede perspektivet handler om å frigjøre landet fra «okkupasjonen», fra kolonimakten (s 103).

Les også
Fra religion til politisk ideologi

«Okkupasjonen» gjelder for øvrig ikke bare Vestbredden, men hele staten Israel, side 69. Ingen av kartene viser staten Israel! side 75ff. Jødene er ikke «en nasjon» (et folk), hevder historieboken for 11. klasse og fortsetter: Dette er en falsk påstand for å begrunne sionisme, side 70. Jødene fremstilles som farlige og løgnaktige, det vil si demonisering, side 89.

Når Søreide ikke nevnte slike forhold, men valgte å pakke det inn i pene ord som «kritikkverdig innhold», er det å villede de folkevalgte.

Søreide sa at hun «vil fortsette dialogen med palestinske myndigheter om skolepensum for å sikre ytterligere forbedringer». Det er bortkastet tid og penger. Statsminister Shtayyeh sa i juni: «Alt som er nevnt i skolebøkene våre, er en nøyaktig og ærlig beskrivelse av lidelsen til folket vårt i mer enn sju tiår.»

Les også
Frimodig kirke ønsker avklaring etter at konservativ prest ikke fikk jobb

Søreide sa også noe om penger. Forutsetningen for å utbetale pengene som ble holdt tilbake i fjor, er at «selvstyremyndighetene viser vilje og evne til å gjennomføre endringer i pensum». Hun lovet at departementet skulle vurdere rapporten grundig.

Hun trenger ikke å slite seg ut. De palestinske myndighetene har allerede gitt klar beskjed: Nei! «Regjeringen motsetter seg all betinget finansiering fra enhver kilde som er rettet mot læreplanene våre», sa utdanningsminister Awratani 15/2-21 ifølge Palestinian Media Watch. PLOs eksekutivkomitemedlem B. al-Salehi sa det enda tydeligere en uke senere:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Palestinernes utdanning må være fri for all utenlandsk hjelp som setter vilkår. Utdanning skal betales fra budsjettet, fra PAs inntekt. Det er forbudt for enhver stat i verden å komme og blande seg inn i læreplanene våre og si: ‹Endre dette. Ikke endre dette. Dette er hets. Dette er ikke hets.› Det er forbudt for Norge, Danmark, Frankrike og alle andre.»

Er det noe å lure på?

Les også
Politisk islam må stoppes

Jo: UD vil kanskje kutte bistanden til utdanning og fortsette å gi 600 millioner til andre deler av PA. Det hjelper ikke, for PA kan flytte penger fra ett sted i budsjettet til et annet. Derfor bør Norge kutte all bistand inntil bøkene er endret.