Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum, NTB Scanpix

Solidaritet med Israel

De siste månedene har vi vært vitne til nye terrorangrep mot jøder og jødiske institusjoner i Europa. Også norske jøder kjenner seg truet, og har bedt om ekstra beskyttelse. Vi oppfordrer vårt folk og våre kirker til å vise ekstra solidaritet med våre jødiske landsmenn, og motvirke all form for anitjødiske holdninger og handlinger, skriver en rekke kristenledere i dette innlegget.

Den moderne staten Israel har nylig feiret sin 67. fødselsdag. Etter vår kalender er datoen 14. mai. Som kristne ledere ønsker vi å uttrykke glede og gratulasjoner over at det er skapt en demokratisk stat i Midtøsten med jødisk preg, men med multietnisk og multireligiøs sammensetning.

Israel er løftets land. Til alle tider har det jødiske folk kjent tilknytning til og lengsel mot landet og byen Jerusalem. Deres historie, tro og identitet er nært forbundet med landet. Når nasjonen trues, trues også folket. Vår omsorg for det jødiske folk må derfor også innebære omsorg for den jødiske nasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På denne bakgrunn er det både provoserende og deprimerende å oppleve at en av hovedparolene på det som skulle være solidaritetens dag fremfor noen, 1. mai, hadde overskriften «Boikott Israel». Både politiske ytringer og uenighet med den israelske regjerings politikk er selvsagt tillatt. Staten Israel er langt fra fullkommen, og sliter både med interne spenninger og relasjonen til sine naboer.

En anti-israelsk kampanje som rammer både den jødiske og arabiske befolkning kan derimot ikke aksepteres, og vil bare føre til mer isolasjon og nye usynlige murer. Dersom en legger annen etisk standard til grunn for vurderingen av Israels politikk og handlinger enn det en gjør i møte med andre nasjoner, er det innføring av en dobbeltmoral som ifølge European Forum on Antisemitism må karakteriseres som antisemittisme. Det samme sies om dem som hevder at staten Israels eksistens i seg selv er rasistisk.

Som kristne ledere oppfordrer vi til å til bygge broer og bryte fiendebilder. Det gjelder også i den israelsk-palestinske konflikten. Skyttergravsretorikk og ensidige fordømmelser vil bare øke konfliktnivået og demonisere partene. Vårt oppdrag er å speile den kjærlighet vi har erfart gjennom jøden Jesus med alle mennesker. Ikke minst kjenner vi på det i møte med det folket som gjennom kirkens historie så ofte er blitt fradømt sin jødiske identitet.

De siste månedene har vi vært vitne til nye terrorangrep mot jøder og jødiske institusjoner i Europa. Også norske jøder kjenner seg truet, og har bedt om ekstra beskyttelse. Vi oppfordrer vårt folk og våre kirker til å vise ekstra solidaritet med våre jødiske landsmenn, og motvirke all form for anitjødiske holdninger og handlinger. Våre kristne slektsbånd til det jødiske folk er umistelige, og vi står i stor takknemlighetsgjeld til det folket som har vært til så stor verdi og velsignelse for vårt folk og vår kirke.

Nettopp derfor er det også vår plikt og vårt ønske å uttrykke solidaritet med den nasjonen som mange jøder i dag opplever som sitt tilfluktssted. Sammen med Israel og hele den verdensvide kirke vil vi fortsatt be og synge den gamle salmen fra vår felles bønnebok: «Be om fred for Jerusalem! Må de som elsker deg, leve trygt».

Mer debatt: Her er de siste 100 publiserte meningsinnleggene i Dagen

Les også
Sier nei til politiske budskapStøttemarkering for Israel
Les også
Jøder lunkne til å få jødisk statsministerBritisk valg
Les også
Israels utenriksminister går av
Les også
Kan oppnå langvarig våpenhvile med HamasHudna
Les også
Israel advarer mot terrortrussel i Tunisia