Skremsel om reservasjon

At vi har leger og andre faggrupper med evne til etisk refleksjon, som ikke blindt adlyder ordre, er en umistelig verdi.

Ad­var­se­le­ne om at le­gers re­ser­va­sjons­mu­lig­het vil true kvin­ners rett til fri abort, er skrem­sel. Det har ingen rot i vir­ke­lig­he­ten. Li­ke­vel ser det ut som skrem­se­len vir­ker.

I en un­der­sø­kel­se In­Fact har gjort for VG, sva­rer 31 pro­sent av kvin­ne­ne som del­tok, at ret­ten til selv­be­stemt abort er truet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Legen Gro Ny­lan­der, som var en aktiv for­kjem­per for abort­lo­ven på 70-tal­let, har stor for­stå­el­se for de be­kym­re­de.

«Dette er en un­der­gra­ving av loven», sier hun til VG og får støt­te av Knut Hord­nes, leder av Norsk Gy­ne­ko­lo­gisk for­ening.

De siste årene mener vi å ha sett tegn til en mer åpen de­batt om abort. Nye stem­mer har bi­dratt til å dempe kon­flikt­ni­vå­et og dra ak­tø­re­ne opp av skyt­ter­gra­ve­ne. Flere har våget å stige ut i of­fent­lig­he­ten og er­kjen­ne at abort er et stort etisk di­lem­ma.

Dagen har hele tiden vært mot­stan­der av da­gens abort­lov. Like fullt mener vi at de siste åre­nes åp­ne­re de­batt har vært po­si­tivt for saken. Jo flere som er­kjen­ner at det ikke bare hand­ler om å fjer­ne fos­ter­vev, men om å av­slut­te et lite men­neske­liv, jo leng­re skritt har vi tatt i rik­tig ret­ning. Med skremme­kam­pan­jen om at le­gers re­ser­va­sjons­mu­lig­het truer kvin­ners ret­tig­he­ter, er vi på vei til­ba­ke i skyt­ter­gra­ve­ne.

«En mis­for­stå­el­se, ba­sert på ukor­rek­te på­stan­der», lyder helse­mi­nis­ter Bent Høies kom­men­tar til at hver tred­je kvin­ne opp­le­ver at abor­tret­ten er truet.

For det førs­te åpner re­gje­rin­gen en re­ser­va­sjons­mu­lig­het, ikke en re­ser­va­sjons­rett. Det er kom­mu­ne­ne som skal be­stem­me hvor­vidt leger får re­ser­ve­re seg mot å hen­vi­se til abort. I kom­mu­ner med bare én fast­le­ge, skal det ikke være mulig. Det skal også opp­ly­ses om hvil­ke leger som re­ser­ve­rer seg, slik at de som øns­ker det kan bytte lege. Og den som ber om abort, skal straks vises vi­de­re til en lege som ikke har re­ser­vert seg. Kvin­nen skal uan­sett be­hand­les med om­sorg og re­spekt. Da er det use­riøst å hevde at kvin­ners rett til abort er truet.

Når dét er sagt, er det re­gje­rin­gens for­slag langt fra upro­ble­ma­tisk. Blant annet mener vi re­gje­rin­gen burde gitt le­ge­ne en ty­de­lig re­ser­va­sjons­rett. Der­for verd­set­ter vi at bis­kop Helga Haug­land By­fug­li­en heis­te flagg i saken under stor­tings­hø­rin­gen om saken tors­dag. Bis­ko­pen peker på at dette hand­ler om en­kelt­men­nes­kets in­tegri­tet. Hun stil­ler spørs­mål ved at leger i små kom­mu­ner ikke får re­ser­va­sjons­mu­lig­het, og mener sva­ret ikke kan være å tvin­ge fast­le­ger til å hand­le mot sam­vit­tig­he­ten.

Årlig blir 15.000 barn abor­tert i Norge. Hvert femte lille men­nes­ke får sitt liv av­slut­tet mens det er i mam­mas mage. At leger får rett til å re­ser­ve­re seg mot å hen­vi­se til abort, er et vik­tig sig­nal om at sam­fun­net er­kjen­ner at abort er et vans­ke­lig spørs­mål. Men det er også vik­tig fordi vi tren­ger å ha en grunn­leg­gen­de re­spekt for sam­vit­tig­hets­fri­he­ten. Den er en for­ut­set­ning for de­mo­kra­ti­et. At vi har leger og andre fag­grup­per med evne til etis­ke re­flek­sjon, som ikke blindt ad­ly­der ordre, er en umis­te­lig verdi.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi må dess­uten huske at kam­pen for re­ser­va­sjons­ret­ten ikke bare hand­ler om hen­vis­ning til abort. Det kan komme til å hand­le om mu­lig­he­ten til å følge sam­vit­tig­he­ten når en rekke store medi­sinsk-etis­ke spørs­mål som hand­ler om liv og død, i nær frem­tid ban­ker på døren vår.

Les også
Hver tredje kvinne mener retten til selvbestemt abort er truet