Hver tredje kvinne mener retten til selvbestemt abort er truet

Iføl­ge Helse­di­rek­to­ra­tet har 181 helse­per­so­nell ved nors­ke syke­hus re­ser­vert seg mot å as­sis­te­re eller ut­fø­re abort.

Høringen i Stortinget starter klokken 10.15.

Du kan følge høringen direkte på nett-TV (høringssal 1)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Reservasjonsrett

Hver tred­je kvin­ne her i lan­det mener at ret­ten til selv­be­stemt abort er truet, iføl­ge en un­der­sø­kel­se som In­Fact har ut­ført for VG.

Kvin­ner i al­de­ren 18 til 29 år er mest be­kym­ret, samt kvin­ner bo­satt i Oslo. Kvin­ner på Vest­lan­det for­hol­der seg ro­li­ge­re til saken.

Iføl­ge Helse­di­rek­to­ra­tet har 181 helse­per­so­nell ved nors­ke syke­hus re­ser­vert seg mot å as­sis­te­re eller ut­fø­re abort.

Tors­dag fin­ner det sted en åpen hø­ring på Stor­tin­get, der po­li­ti­ker­ne skal dis­ku­te­re om fast­le­ger skal kunne re­ser­ve­re seg.

- Det er en ut­hu­ling av abort­lo­ven som vi ikke øns­ker i det hele tatt, sier Norsk gy­ne­ko­lo­gisk for­enings leder Knut Hord­nes.

Han viser til at en re­ser­va­sjons­ord­ning for fast­le­ger kan skape prak­tis­ke hind­rin­ger for kvin­ner, og at det kan re­sul­te­re i en ne­ga­tiv opp­le­vel­se for pa­si­en­te­ne.

I fjor ble det ut­ført cirka 15.000 abor­ter i Norge.

Helse­mi­nis­ter Bent Høie (H) mener det skyl­des en mis­for­stå­el­se at hver tred­je kvin­ne mener abort­lo­ven nå er truet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg knyt­ter dette til en de­batt som har vært vel­dig spis­set og ba­sert på mange på­stan­der om det re­gje­rin­gen skal fore­slå, som ikke er kor­rekt. Vi har ingen pla­ner om å fore­slå en re­ser­va­sjons­rett. Det vi skal inn­føre er en re­ser­va­sjons­mu­lig­het, sier Høie.

(©NTB)

Les også
Tar samvittigheten til stortingshøringDisse kommer i høringenReservasjonssaken
Les også
Høyre-velgere sier nei til reservasjonsrett
Les også
Dropper å reservere segReservasjonsrett