SYNAGOGE-ANGREP: Tirsdag 18. november ble en synagoge i Jerusalem angrepet av to palestinere. Fire mennesker ble drept og flere alvorlig skadet. Gjerningsmennene ble skutt av politiet. Foto: REUTERS/Finbarr O'Reilly/NTB Scanpix

Skremmende holdninger

Vi er vant til at det er muslimske ekstremister som snakker om at blod skal flyte, ikke kristne predikanter.

Gårsdagens Dagen-kronikk fra Gro Faye-Hansen Wenske med den talende tittelen « De ugudelige skal bli utryddet av landet» er noe av det drøyere vi har lest om konflikten mellom Israel og palestinerne. I hvert fall fra presumptivt israelvennlig hold.

La det ikke være noen tvil: Vi er uenig i det Gro Faye-Hansen Wenske skriver. Både på teologisk, etisk og menneskerettslig grunnlag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er ubehagelig å se hvordan hun starter sin kronikk med å hylle uttalelsen som hennes far i sin tid kom med om at «araberne må ut av Israel. De vil ikke slutte med å drepe jøder før de ser sitt eget blod flyte».

Her i Norge har vi de siste årene vært vant til at det er muslimske ekstremister som snakker om at blod skal flyte. Vi vil helst slippe å høre kristne predikanter henfalle til den samme typen voldsretorikk.

Men slikt er det rikelig av i Wenskes kronikk.

Blant annet får vi høre at Israel i stedet for å bygge tilfluktsrom heller burde vurdere «å angripe sin fiende: Abbas og hans muslimske lakeier».

Hovedhensikten med kronikken synes å være å argumentere for at Israel burde deportere - eller «kaste ut» som er det er det nøyaktige uttrykket hun bruker - arabere ut av landet. Hun tar altså til orde for å begå de samme overgrepene mot araberne - deportasjon og etnisk rensning - som opp gjennom tiden har blitt brukt mot det folket hun gjerne vil forsvare, jødene.

Det er litt uklart hvor stor andel av den arabiske befolkningen hun synes bør fordrives. Tidvis virker det som hun mener at alle sammen «må vekk», for å bruke hennes egen betegnelse.

På flere steder i artikkelen skriver hun nemlig bare at «araberne mot ut av Israel». For de har jo «22 arabiske land å flytte til der de snakker arabisk, har arabisk kultur og religion». Det ville i så fall dreie seg om en kollektiv utvisning av cirka fire millioner mennesker.

Et annet sted antyder hun at noen av de «troende arabiske kristne» kanskje kan slippe deportasjon. Hun skriver at «man skulle tro» at «de som kan forbli i landet Israel, hovedsaklig kommer fra denne gruppen».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men Wenske er ikke sikker. For hun understreker samtidig at selv om «troende messianske jøder ber sammen med troende arabiske kristne», så betyr ikke det «at de absolutt må bo sammen, i samme land». Og det var uansett feil av Israel å gi arabere samme borgerrettigheter som jøder i 1948, fremholder hun.

Wenskes artikkel er en eneste lang argumentasjon for hvorfor «fremmede» ikke bør få bo i Israel. Og hun sier rett ut at «det synes ikke for meg som om Gud er enig i denne sameksistens», altså sameksistensen mellom jøder og arabere.

Vi ser at Gro Faye-Hansen Wenske i intervju med Dagen i dag fremholder at hun kun mener at det er de palestinerne som «hater Israel» som bør fordrives.

Men vi er langt fra overbevist. Vi er skremt.

Les også: – Tar til orde for etnisk rensing

Les også
– Tar til orde for etnisk rensingFaye-Hansen
Les også
«De ugudelige skal bli utryddet av landet»
Les også
Tre amerikanere og brite drept i synagoge-angrep
Les også
Israel vil la folk bære våpen i selvforsvar
Les også
Brende ber Israel vise tilbakeholdenhet