BEHANDLET LIKT: Predikant Billy Graham (tv) sammen med president Jimmy Carter og påtroppende visepresident George Bush utenfor Georgetown Baptist Church i Washington DC i desember 1980. – Alle presidenter ble behandlet likt og Billy Graham ville ikke bli oppfattet som støttespiller for en av sidene, skriver Sten Sørensen.

Predikanter i allianse med statsmenn

Billy Graham var forbilledlig når det gjaldt forholdet til presidentene i sitt hjemland. Han var en åndelig ressurs og venn med alle USAs presidenter fra 1948 fram til sin død.

Det er viktig at de kristne, inklusive predikanter, utøver et samfunnsansvar. Som en del av samfunnet bør en bidra på en positiv måte enten det gjelder frivillighet eller andre samfunnsmessige oppgaver.

Personlig har jeg også tatt på meg oppgave som lokalpolitiker for å kunne bidra positivt i lokalmiljøet. Slike oppgaver er viktige om en har anledning til det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gjennom mitt politiske engasjement ble jeg også enstemmig valgt til leder av Forliksrådet for en fireårs periode. Det var utrolig lærerikt og givende, og man fikk hjelpe mennesker til løsninger og forlik.

Det er en krevende balansegang å være pastor og politiker, derfor har jeg ikke hatt politiske oppgaver mens jeg har vært pastor.

Man skal være pastor for en samlet menighet, og da kan det skape støy å være partipolitisk aktiv. I dag er jeg ute av politikken og har tiltrådt som pastor igjen i Misjonskirken Stavanger.

Selvfølgelig skal man løfte opp bibelske verdier i forkynnelsen og dermed gi viktige signaler til samfunnet. Men å anbefale et bestemt politisk parti til en menighet, tror jeg er uklokt.

Det er flott å ha venner i ulike politiske miljø. Vennskap overstyrer partigrenser. Kan man bety noe for personer som har politisk- eller annet ansvar i samfunnet, er det fint.

I USA var Billy Graham forbilledlig når det gjaldt forholdet til presidentene i sitt hjemland. Han var en åndelig ressurs og venn med alle presidenter fra 1948 fram til sin død. Det gjaldt presidenter om de var demokrater eller republikanere.

Alle ble behandlet likt og han ville ikke bli oppfattet som støttespiller for en av sidene. Det var nemlig predikant han var, og han ble oppfattet som pastor for hele USA.

Det var gripende å være i Billy Grahams begravelse og se den anerkjennelse og ære som ble vist ham gjennom hans lange liv. Alle gjenlevende presidenter benyttet anledningen ved hans død til å takke ham for den viktige tjenesten han hadde utført i Amerika.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er dessverre ikke alle predikanter som viser samme klokskap. I de siste årene har vi sett kristne ledere i USA som til de grader har tatt parti for presidenten.

Ja, de har gått så langt og sagt at presidenten har vært innsatt av Vår Herre til å utføre Guds plan i landet. At samme president har hatt det som sitt varemerke å lyve og snakke ned andre og sette folkegrupper opp mot hverandre, er blitt oversett.

Dette er egentlig tragisk.

Bibelen oppfordrer oss til å verdsette alt som er godt og sant. Selvfølgelig er det ting å verdsette forrige president for. De tingene har jeg nevnt i en annen artikkel for en tid siden. Og disse verdiområdene gjorde at de evangelikale i stort omfang stemt på ham.

Men de nære bånd det har vært mellom enkelte evangelikale ledere og Trump, bør mane til ettertanke. Å stå i nære allianser med statsmenn og presidenter er både usunt og skadelig for evangeliets troverdighet. Evangeliet er nemlig hevet over politikken.

Rune Edvardsen fikk et formaningsord av Reinhard Bonnke da Rune ble leder i Troens Bevis: «Rune, vær forsiktig med å knytte deg til politiske ledere eller statsledere for de varer én eller to perioder. Vi skal vare livet ut.»

Kloke ord!

Les også
Selbekk sammenligner en lommetyv med en Nokas-raner
Les også
Trumps positive Midtøsten-politikk
Les også
Det er lovlig seint å reagere på Trump
Les også
Hvordan kan redaktøren i Dagen hevde at «Trump har gjort rett»?
Les også
Ei barneboklekse om demokrati
Les også
To tanker og to tunger