Paven ønsket velkommen av Tyrkias statsminister
Pave Benedikt XVI ble tatt imot av Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan da han tirsdag ankom Ankara. Besøket provoserer mange tyrkere kraftig.
Sikkerhetstiltakene under det omstridte besøket er mer omfattende enn da president George W. Bush besøkte landet i 2004, ifølge den tyrkiske regjeringen. Skarpskyttere var plassert på taket av ankomsthallen, og i Ankara skal 3.000 politifolk i gatene hindre bråk.
Velkomsten ble imidlertid litt mindre kjølig enn tidligere antatt. Statsministeren, som har bakgrunn fra et islamistisk parti, besluttet uventet å stille personlig opp på flyplassen for å møte paven. De to fikk tid til et kort møte før Erdogan reiste videre til NATOs toppmøte i Riga.
Ifølge Vatikanet setter paven stor pris på Erdogans velkomst. Før han forlot Roma sa han at han håper besøket vil åpne for forståelse mellom religionene. Også i Tyrkia har en talsmann for regjeringen sagt at besøket kan bli et vendepunkt i forholdet mellom islam og kristendommen.
Det er pave Benedikts første besøk til et muslimsk land, men de siste dagene har tusenvis av tyrkere gitt uttrykk for at han ikke er velkommen. Protestene skyldes ikke minst en tale som paven holdt på et tysk universitet i september. Da brukte han et gammelt sitat hvor islam ble beskrevet som en voldelig religion. Senere har paven understreket at han selv ikke er enig i sitatet, og at hensikten med talen var å fremme dialog mellom religionene.
Pave Benedikt skal under besøket også treffe Tyrkias direktør for religiøse saker, Ali Bardakoglu, som har beskyldt ham for å være full av hat mot muslimer.
Bardakoglu omtaler nå besøket som et skritt i riktig retning, men insisterer på at det ikke er nok til å lege skaden som ble gjort da paven knyttet islam til vold.