YTRINGSFRIHETSHELT: Den danske karikaturtegneren Kurt Westergaard ble 86 år gammel.

Øks, kniv og en tegners blyant

Med Kurt Westergaards bortgang har Skandinavia mistet en av ytringsfrihetens største helter.

Den danske karikaturtegneren Kurt Westergaard er mannen som ble frarøvet hele sin alderdom av det frie ords fiender. Størstedelen av sin yrkeskarriere tilbrakte Westergaard som vellykket karikaturtegner i Jyllands-Posten, Danmarks største avis. Men utenfor pressekretser var han forholdsvis ukjent. Og i utlandet var det definitivt få som hadde hørt navnet Kurt Westergaard.

En høstdag i 2005 skulle alt dette endre seg. 30. september det året inneholdt utgaven av Jyllands-Posten en side med tolv fremstillinger av islams profet Muhammed, tegnet av ulike danske karikaturkunstnere. Den mest omstridte av dem var det Kurt Westergaard som hadde satt navnet sitt under. Hans utgave av Muhammed hadde en bombe med tent lunte i turbanen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Hyller avdød Muhammed-tegner: – Bråket gjorde ham bare mer berømt

Resten er historie, og for Kurt Westergaard en dramatisk sådan. På nyåret 2006 begynner drapstruslene for alvor å strømme inn mot avisen, dens redaktører og de tolv tegnerne. Westergaard er en av de som havnet på terrorgruppen Al Qaidas dødsliste. I løpet av få måneder går han fra å være en karikaturtegner på vei inn i pensjonistenes rekker til å bli et av Europas fremste terrormål. En mann med en internasjonal pris på hodet sitt.

Og truslene er ikke tomme. I 2008 arresterer Politiets Efterretningstjeneste tre menn som har planer om å drepe tegneren i hans eget hjem.

Kurt Westergaard bar sin skjebne med verdighet, uten en eneste gang å beklage sin bruk av ytringsfriheten.

To år senere er dansk politi imidlertid alvorlig på etterskudd. Det nye året 2010 er kun noen timer gammelt da lyden av knust glass bryter den danske forstadsidyllen i Viby utenfor Århus. Det som skulle vært en rolig og hyggelig første nyttårsdag for femårige Stephanie hjemme hos bestefar Kurt Westergaard, forvandles til et mareritt.

For plutselig er bestefaren og barnebarnet ikke alene i huset lenger. En somalisk mann midt i 20-årene er på vei inn gjennom døren som han akkurat har knust. Han er væpnet med kniv og øks.

Med øksedesperadoen på vei inn i huset må Westergaard gjøre et valg. Et svært vanskelig et. Barnebarnet sitter alene på stuen. Han skjønner at han ikke vil rekke å hente henne uten å støte på voldsmannen. Tegneren må velge mellom to onder. Han kan enten løpe inn i stuen og konfrontere den bevæpnede terroristen. Eller så må han søke tilflukt i sikkerhetsrommet som politiet har innredet for ham. I så fall må han la barnebarnet bli alene igjen med terroristen. Men hvis han prøver å få henne med seg, så vil sannsynligvis resultatet bare bli at femåringen i stedet blir vitne til hvordan bestefaren hennes blir slaktet med kniv og øks. Et umulig dilemma. Et valg på liv og død. Et valg som han likevel er helt nødt til å ta. Og det i løpet av sekunder. Ellers vil det uansett være for sent.

Les også
Tegneren Kurt Westergaard, kjent for sine Muhammed-karikaturer, er død

Så husker Westergaard noe som sikkerhetspolitiet har forklart ham. Slike terrorister går vanligvis direkte etter målet sitt uten å bry seg om andre. Derfor har familiemedlemmene hans ikke like stor grunn til å føle seg truet. På det grunnlaget tar Kurt Westergaard sin avgjørelse. Han løper mot tilfluktsrommet, låser seg inn og varsler politiet. Rett etterpå merker han det første øksehugget mot døren. Så ett til. Heldigvis har sikkerhetsfolkene gjort et godt arbeid. Metalldøren er bygget for å stå imot tyngre skyts enn et økseblad.

Gjennom døren hører Westergaard at angriperen roper og skriker på gebrokkent dansk. Det er vanskelig å skjønne helt hva han sier. Ordene «hevn» og «blod» er imidlertid ikke til å ta feil av. Men før terroristen får hevnet sin krenkede profet og utøst tegnerens blod er politiet på plass utenfor huset. I stedet er det islamisten som blir uskadeliggjort.

Les også
Ytringsfriheten under press

Da Kurt Westergaard gikk bort forrige uke 86 år gammel, hadde han altså levd de siste 16 årene av sitt liv med konstant politibeskyttelse. Det er en type frihetsberøvelse de færreste av oss klarer å forstå rekkevidden av. Men Kurt Westergaard bar sin skjebne med verdighet, uten en eneste gang å beklage sin bruk av ytringsfriheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi minnes ham i dyp takknemlighet over det han ofret på vegne av oss alle.