VELGE SELV: «Jeg mener at kvinner selv skal kunne velge hvilken type bekledning de vil spille med», skriver artikkelforfatteren. Her illustrasjonsfoto av en sandhåndballbane. Foto: Adobe Stock

Nei til seksualisering av kvinneidrett

Det har over lang tid vært en seksualisert holdning til Sandhåndball-mesterskap for kvinner i fra forbundets side. Utøvere selv sier dette i flere nylig publiserte artikler om temaet.

Dette har reglene bidratt til. Det er nemlig regler som slår fast følgende: «Kvinner skal bruke bikini. Toppen skal være en tettsittende sports-BH med dype utskjæringer ved armene. Trusene må ikke være mer enn ti centimeter på sidene».

Jeg registrerer at i årets EM i Bulgaria, som ble avsluttet i helgen, så gjalt fortsatt minimal bekledning for kvinner. Dette har gjort at det nå reageres fra alle felt. Politikere, ledere i aviser, deltagere og tilskuere.

Jeg mener at kvinner selv skal kunne velge hvilken type bekledning de vil spille med. Man kan ha drakter slik som menn hvis man vil, eller i slik som nå. Det som er viktig, er at beslutningen skal tas av utøverne ikke av forbundene.

Jeg mener at kvinner selv skal kunne velge hvilken type bekledning de vil spille med.

Vi som samfunn er nødt til å bevege oss fremover, regler for utøverbekledning for kvinner er ikke bra og fra en annen tid. Skal vi ha full likestilling også i idretten, så er det en forutsetning at det i Sandhåndball åpner opp for at kvinner kan velge selv.

Jeg vil anbefale Abid Raja til å ikke bare prate om dette, men faktisk ta kontakt med sine kollegaer som er kultur og idrettsministere i andre europeiske land, og få på plass en felles front mot diskriminering og for å sikre at kvinner selv er de som tar avgjørelser for sin bekledning i mesterskap.

Her kan Norge ta lederskap, men det krever at regjeringen og kulturdepartementet med statsråd Abid Raja tar ansvar og får til et samarbeid med kulturministre i andre land.