SIGNAL: Ved å stemme på Sentrum sender du et signal til de andre etablerte stortingspartiene at de må ta klimakrisen på alvor, skriver Simen Bondevik, leder for Unge Sentrum. Foto: Torstein Bøe / NTB

– Nei, en stemme på Partiet Sentrum er ikke bortkastet

Hvorfor føler de etablerte partiene et så stort behov for å rakke ned på og delegitimere et helt nytt politisk parti?

Gjennom denne valgkampen har jeg stått mange timer på stand og snakket med hundrevis av velgere. Mange uttrykker at de har stor sympati for Partiet Sentrum, men er redde for å stemme på oss fordi det er en bortkastet stemme.

Når jeg graver videre og snakker om det finner jeg stort sett alltid ut av at dette ikke er noe velgeren har kommet frem til selv, men blitt fortalt av en politiker fra et annet parti. Jeg har også hørt med egne ører at politikere fra flere partier forteller velgerne det samme. Hvorfor føler de etablerte partiene et så stort behov for å rakke ned på og delegitimere et helt nytt politisk parti?

Kanskje føler de seg truet, kanskje liker de ikke all oppmerksomheten vi som nytt parti får eller kanskje er de uenig i politikken vår. Uansett grunn - jeg har vanskelig for å forstå politikere som bruker mye av tiden sin på å snakke ned andre partier.

Selvsagt kan en påpeke politiske forskjeller, men å fortelle velgerne at en stemme på et annet parti er bortkastet eller at de like gjerne kan la være å bruke stemmeretten sin synes jeg ingenting om. Men er egentlig en stemme på Partiet Sentrum bortkastet?

Å stemme på det partiet du er mest enig med vil aldri være bortkastet uansett.

Først og fremst er jeg av den oppfatning at å stemme på det partiet du er mest enig med aldri vil være bortkastet uansett. Du har gjennom stemmen din uttrykt støtte for den politikken du ønsker og gjort det du kan for å gi partiet innflytelse over beslutningene. For min egen del er det helt naturlig å stemme på det partiet jeg er mest enig med politikken til – uavhengig av hva resultatet ligger an til å bli.

Samtidig forstår jeg at noen tenker annerledes eller ønsker å være strategisk. Selvfølgelig har mange et ønske om at stemmen en gir skal påvirke retningen landet tar. Men det jeg har vanskelig for å forstå er hvorfor andre politikere fra andre partier bruker så mye tid på å snakke om at en stemme på Partiet Sentrum er bortkastet – det stemmer nemlig ikke.

For det første – Partiet Sentrum har en reell mulighet til å komme på Stortinget. Det er vanskelig å si hvordan vi reelt ligger an ettersom vi ikke alltid er et eget alternativ i de nasjonale meningsmålingene, men vi fikk 1 prosent i en nasjonal meningsmåling hos VG nylig. I enkelte fylker, som for eksempel Rogaland og Oslo ligger vi an til en enda større oppslutning og har hatt sterke enkeltmålinger.

Les også
«Andre» kan bli større enn sperregrensen: – Vi får høre at partiene er bortkastet

Men siden vi ikke alltid er et alternativ på de nasjonale meningsmålingene, bestilte og betalte vi for vår egen undersøkelse fra Norstat. Den viste at 11 prosent vurderer å stemme på Partiet Sentrum ved dette valget. Hele 60 prosent av de spurte svarer at de har kjennskap til at Geir Lippestad har startet Partiet Sentrum sammen med andre erfarne politikere. I tillegg viser undersøkelsen at 31 prosent mener Norge trenger et parti som i større grad prioriterer mangfold og inkludering.

For det andre – nå driver vi valgkamp med et budsjett på nesten ingenting. Vi får ikke en eneste krone i statsstøtte og de eneste inntektene vi har kommer fra medlemskontingenter og grasrotdonasjoner – men i motsetning til de andre partiene har vi heldigvis ingen rike onkler.

For hver eneste stemme vi får ved dette valget vil vi få en nasjonal partistøtte på årlig basis frem til neste stortingsvalg. Hver eneste stemme ved dette valget vil være viktig for å bygge partiet fremover. Når vi ligger an til å få 1 prosent av stemmene med statsstøtte på 0 kroner, tenk hva vi kan få til med et reelt budsjett i valgkampen!

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Kjell Magne Bondevik på Sentrum-møte

For det tredje - Partiet Sentrum har allerede vært med å satt agendaen og påvirket samfunnsdebatten i aller høyeste grad. Vi har løftet kampen mot utenforskap i nasjonale medier ved flere anledninger. Jeg savner at andre partier snakker om dette.

Ved å stemme på Sentrum sender du et signal til de andre etablerte stortingspartiene at de må ta klimakrisen på alvor, snakke om mangfold som ressurs for samfunnet og bli bedre på å kjempe for minoriteters rettigheter. De andre partiene har sviktet i en rekke sentrale saker innenfor både økonomisk, sosial og klima & miljømessig bærekraft. En stemme på Sentrum er et tydelig signal om dette.

For det fjerde - vi må gjøre det vi kan ved dette valget for å bevise at vi har en plass i norsk politikk. Hver eneste stemme vil være viktig for å motbevise de politiske kommentatorene og politikerne fra andre partier som nederlagsdømte oss samme dagen som vi lanserte partiet. Engasjementet jeg ser internt i partiet – med over 1000 betalende medlemmer på et halvt år og aktive fylkeslag i hvert eneste fylke – tyder på at det er noe de ikke fanger opp. Det må vi bevise ved dette valget slik at vi faktisk får den dekningen vi fortjener i media fremover.

Vi har et langt perspektiv på vårt politiske prosjekt. Partiet Sentrum er ikke noe ensaksparti eller døgnflue. Det tar tid å bygge opp et nasjonalt politisk parti. Første gang MDG stilte til valg fikk de 0,4 prosent – vi ligger an til å gjøre det enda bedre enn det. Selv om vi har et lang perspektiv er eneste stemme nå utrolig viktig både fordi det gir oss økonomisk støtte til å bygge partiet videre, beviser at det er behov for Partiet Sentrum i norsk politikk og vi kan påvirke de politiske beslutningene enten gjennom et stortingsmandat eller ved å ta plass i samfunnsdebatten.

Les også
Sentrum snur: Dropper Israel-boikott og fjerning av abortnemnder

‍Dette kommer til å være det viktigste valget i Partiet Sentrums historie, og resultatet om noen dager vil legge føringer for veien videre. Jeg mener vi trenger et parti på Stortinget som setter kampen mot utenforskap først. Ingen andre partier har like omfattende politikk på minoriteters rettigheter som Partiet Sentrum. Det er kun vi og MDG som tar klimakrisen på alvor og vil fase ut olje- og gassvirksomhet på norsk sokkel gjennom en 15-års periode.

‍En stemme på Partiet Sentrum er ikke bortkastet. En stemme på Partiet Sentrum er kanskje den viktigste du kan gi.

Innlegget ble først publisert på nettsiden Jeune.no.