BRANN: Brannmannskaper utenfor Solheim bedehus i Kvernevik i Stavanger etter at de åpne flammene er slukket. Foto: Inger Marie Østhus

Når bedehuset brenner

Det settes sterke følelser i sving når kirker blir satt i brann. Da handler det om langt mer enn at bygningsmaterialet går tapt

Det gjør inntrykk å se bildene av Solheim bedehus i Kvernevik i Stavanger. Tidlig søndag morgen tok bedehuset fyr. Politiet mistenker at brannen var påsatt.

Les også
Flammer stod opp fra taket på bedehuset: – Veldig trist

Brannen startet i en klescontainer som stod like ved bedehuset, men spredte seg slik at også kledningen på selve huset tok fyr. Det førte til omfattende skader på bygningen som også huser en barnehage.

Virksomheten i bedehuset, som er eid av Misjonssambandet, er i feriemodus. Barnehagen hadde også stengt for sommeren.

Det var heldigvis ingen mennesker til stede i huset. Dermed er skadene begrenset til det materielle. Men de er likevel alvorlige.

Styremedlem Arvid Østhus i Solheim bedehus sier til Dagen at barnehagen ser ut til å være i relativt god stand, bortsett fra en ødelagt dør og en avdeling i bedehusets kjeller som antakelig ikke kan brukes nå.

Til Vårt Land forteller brannmester Bjarne Sunde i Rogaland brann og redning at brannstasjonen ligger nær bedehuset. Brannmannskapene var raskt på plass, og fikk slukket en brann som ifølge Sunde kunne ha endt mye verre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge Stavanger Aftenblad deltok brannbiler fra både Kvernevik, Stangeland og Stavanger i slukningsarbeidet. Den store innsatsen hindret at brannen spredte seg ytterligere.

Det er både historie og identitet som blir brutalt ødelagt.

Den siste tiden har det vært fem branner i nabokommunen Randaberg. Ifølge Stavanger Aftenblad har blant annet en speiderhytte, en byggebrakke, en innbytterbenk på en fotballbane og en gapahuk brent.

Politiet frykter at det kan være en sammenheng mellom brannene, og at en brannstifter er på ferde. Konkret oppfordrer de derfor folk til å plassere søppeldunker og lignende innendørs om natten.

Påsatte kirkebranner er ikke noe ukjent fenomen her i landet, selv om det begynner å bli en del år siden 1990-tallet, hvor det forekom flere slike.

Det settes sterke følelser i sving når kirker, som for mange mennesker utgjør en viktig del av rammen om tilværelsen, blir satt i brann.

Da handler det om langt mer enn at bygningsmaterialet går tapt. Det er både historie og identitet som blir brutalt ødelagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Slik er det også når et bedehus brenner. Selv om forsikringsoppgjøret forhåpentligvis vil bidra til at huset kan gjenoppbygges nokså raskt, er det noe av det tapte som ikke kan erstattes.

Ut fra de opplysninger som foreligger om de øvrige brannene, ser det ut for at en eventuell brannstifter har ønsket å ramme ulike slags samfunnsinstitusjoner.

Etterforskningen får avdekke forholdet mellom brannstifterens eventuelle intensjon og det faktum at et gudshus brant. Uansett er det et faktum at Solheim misjonslag nå har blitt hardt rammet.

Det finnes ingen samlet oversikt over antall bedehus som har brent de senere årene. På 2010-tallet vet vi om et par tilfeller, med ulike årsaksforhold.

Nå er det å håpe at bakgrunnen for brannen i Kvernevik blir avklart raskt, og at bedehuset kan bli gjenoppbygget slik at virksomheten blir minst mulig skadelidende.

Kanskje kan sorgen over det tapte også bidra til fornyet glød på vegne av den tjenesten bedehusene har stått i, og fortsatt står i.