Yishai Schlissel, som er sikte
...
Yishai Schlissel, som er siktet for å ha knivstukket seks mennesker under homoparaden i Jerusalem torsdag, fotografert i en rettsbygning i Jerusalem samme kveld. Foto: Muammar Awad / Reuters / NTB scanpix
Terror mot homofile
Del
Det forferdelige knivangrepet mot homo­paraden i Jerusalem på torsdag utviklet seg i helgen til en enda større tragedie.

16 år gamle Shira Banki var en av seks som ble skadet da en ultraortodoks mann gikk berserk med kniv mot deltagerne i ­Pride-marsjen i Israels hovedstad. Søndag opplyste Hadassah-sykehuset at livet til tenåringsjenta ikke stod til å redde.

La det ikke være noen tvil. Dette angrepet, utført av en jødisk ultraortodoks ekstremist, er like mye en terrorhandling som andre slike muslimske ­aksjoner, som er den typen angrep vi har blitt så ­altfor vant til å høre om fra denne regionen.

Faktisk ligner aksjonen mot homoparaden ganske mye på den sorten terrorisme. Det dreier seg om gjerningsmenn som i sin religiøse fanatisme tror de kan bestemme over liv og død for andre mennesker. Som mener seg berettiget til å drepe folk som ansees som Allahs eller profetens fiender. Eller altså i dette tilfellet personer som lever på en måte terroristen ikke aksepterer.

Og det er de selv som i egne øyne er utpekt av Gud for å bringe straffedommen over de ugudelige. Ved å hogge løs med kniv mot en forsvarsløs 16 år ­gammel jente. I Shira Bankis tilfelle dreide seg faktisk også om en jente som ikke selv tilhørte den homofile bevegelse, men gikk i toget for å uttrykke solidaritet med homofile venner. I terroristens øyne var det tydeligvis en stor nok synd til at hun fortjente å dø.

LES: Shira(16) døde etter knivangrep

Den nå pågrepne og siktede gjerningsmannen har gjort det før. For ti år siden utførte han faktisk nøyaktig samme type knivangrep. Mot 2005-utgaven av homoparaden i Jerusalem. Den gangen rakk han å skade tre deltagere før han ble pågrepet. Nå hadde han nylig sluppet ut av fengsel etter å ha sonet en dom på ti år for den ugjerningen. Så benyttet han seg altså av første anledning til å slå til på nytt.

Nå venter det selvfølgelig oppvask i det israelske politi- og sikkerhetssystemet. Hvordan kunne man slippe en person med en slik forhistorie nær homoparaden?

Israels statsminister Benjamin Netanyhau var raskt ute med å fordømme angrepet og kondolere familien Banki.

– Vi vil ikke tillate at den avskyelige morderen ­underminerer fundamentale prinsipper som det ­israelske samfunnet er bygd på, sier Netanyahu ifølge Jerusalem Post. Det kan han gjøre i trygg forvissning om at han leder et land som er et fyrtårn i regionen når det gjelder behandlingen av homofile.

LES: Jødisk ekstremistleder pågrepet i Israel

Faktisk kunne ikke denne marsjen ha funnet sted i noen av nabolandene. Der er homofili stort sett forbudt og mange av de islamske statene har også dødsstraff for homofile.

Og det dreier seg ikke om sovende paragrafer. I Iran blir homofile henrettet ved å henges i heisekraner. Midt på torget i Teheran, til skrekk og advarsel. I Saudi-Arabia er steining den foretrukne henrettelsesmetoden av homofile.

Israel er det eneste landet i regionen som ­behandler sin homofile minoritet på en skikkelig måte. Det bør man som israelvenn være stolt av.

gud,fanatisme,homoparade,aksept,terror,israel,homofili