Lausanne 40 år - arven og kallet

Arven fra Lau­san­ne må for­mid­les til nye ge­ne­ra­sjo­ner, nå med Cape Town-er­klæ­rin­gen som vei­kart, skriver Lars Dahle.

Mange Da­gen-le­se­re har al­le­re­de re­gist­rert at Lau­san­ne-be­ve­gel­sen run­der 40 år.

I for­ri­ge uke ble ju­bi­le­et mar­kert i Vevey uten­for Lau­san­ne i Sveits. Et par hund­re evan­ge­li­ka­le le­de­re var sam­let fra hele ver­den, med fokus på Euro­pa og mi­sjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Be­teg­nen­de nok var den nors­ke de­le­ga­sjo­nen den størs­te, med hele åtte re­pre­sen­tan­ter.

Men hvil­ken be­tyd­ning har egent­lig Lau­san­ne­be­ve­gel­sen hatt for evan­ge­li­se­ring og mi­sjon?

For å svare på det spørs­må­let må vi ta ut­gangs­punkt i de fire mål­set­nin­ge­ne som ini­tia­tiv­ta­ker Billy Gra­ham løf­tet frem i sitt ho­ved­fore­drag på den førs­te Lau­san­ne­kon­gres­sen i 1974.

For det førs­te var det Lau­san­ne­be­ve­gel­sen som igjen satte en klas­sisk evan­ge­lisk teo­lo­gi om evan­ge­li­se­ring og mi­sjon på dags­or­de­nen.

Dette fikk meget stor be­tyd­ning for både me­nig­he­ter, mi­sjons­or­ga­ni­sa­sjo­ner og teo­lo­gis­ke ut­dan­nin­ger.

Fokus har vært på vik­ti­ge tema som Kris­tus som den ene­stå­en­de, Skrif­ten alene som kilde og norm for tro og liv, syn­dens ra­di­ka­li­tet, be­ho­vet for om­ven­del­se, og de tro­en­des al­me­ne preste­døm­me.

For det andre var det Lau­san­ne­be­ve­gel­sen som igjen satte «ver­dens­evan­ge­li­sa­sjon» på hele den glo­ba­le kir­kes dags­or­den.

Her har Lau­san­ne un­der­stre­ket to as­pek­ter sam­ti­dig: Det gjel­der å nå da­gens unåd­de og de ube­rør­te folke­grup­pe­ne med evan­ge­li­et om Jesus Kris­tus.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sam­ti­dig kan ikke for­mid­lin­gen av evan­ge­li­et skil­les fra vårt dia­ko­na­le og so­sia­le an­svar.

For det tred­je var det Lau­san­ne­be­ve­gel­sen som over tid for­mu­ler­te en klar for­stå­el­se av det som er blitt kalt ho­lis­tisk mi­sjon.

Her for­stås so­si­alt an­svar og hand­ling både som en kon­se­kvens av - og som en part­ner for - evan­ge­li­se­ring.

Der­for leg­ges også stor vekt på alle krist­nes like­ver­di­ge kall og tje­nes­te i hver­da­gen, samt på per­son­lig in­tegri­tet, bønn og ånds­kamp.

For det fjer­de har Lau­san­ne ut­vik­let et unikt glo­balt nett­verk på kryss og tvers for evan­ge­li­ka­le le­de­re. Dette nett­ver­ket fun­ge­rer på tvers av gren­ser, tje­nes­te, stil­ling og alder, med et bredt til­bud av res­sur­ser og møte­punkt.

Der­med in­klu­de­res evan­ge­li­ka­le le­de­re og opi­nions­dan­ne­re både i kirke, mi­sjon og sam­funn.

Arven fra Lau­san­ne må for­mid­les til nye ge­ne­ra­sjo­ner, nå med Cape Town-er­klæ­rin­gen som vei­kart.

Kal­let her gjel­der alle krist­ne - om «å bære vit­nes­byrd om Jesus Kris­tus og alt han lærte, blant alle folk, på alle sam­fun­nets om­rå­der og på ide­enes om­rå­de».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Her møter vi et kall som gjel­der for ulike kul­tu­rer, på ulike are­na­er, samt i møte med da­gens mang­fold av ver­di­er og livs­syn.

Lars Dahle

prorektor for samfunnskontakt NLA-Høgskolen

Les også
Blankpusser arven, søker flere arvingerLausanne-bevegelsen
Les også
Billy Graham innlagt på sykehus
Les også
Feirar 95 år med offensiv for evangelietBilly Graham