Debatt
GULLMYNT: Inskripsjonen «Han er Odins mann» sees i en rund halvsirkel over hodet til en figur på en gullmynt som ble gravd fram i Vindelev, Danmark.
Arnold Mikkelsen / The National Museum of Denmark / AP / NTB
Kanskje hadde Thor Heyerdahl et poeng likevel
«Odin nevnt på eldgamle mynter - norrøn mytologi 150 år eldre enn antatt». Dette var overskriften på et oppslag i Dagen 13/3, der blant andre språkforsker Krister Vasshus fra Stavanger uttaler seg og forteller, at det på en nylig funnet gullmynt i Danmark står: «Han er Odins mann», og at «[d]et betyr at gudene fra nordisk mytologi allerede var kjent på begynnelsen av 400-tallet, som er 150 år før tidligere antatt».
I den siste episoden av en nettopp publisert dokumentarserie på dansk TV («Gåden om Odin»), så blir denne nyheten fremstilt som en avgjørende arkeologisk puslespillbit, når det gjelder «vår forståelse av norrøn mytologi» (slik programlederen, historiker Cecilie Nielsen, formulerer seg).
Som arkeologen Mads Ravn (forskningssjef ved Vejlemuseerne i Danmark) sier i programmet, så betyr dette funnet at «[nordisk mytologi] er eldre enn vi tror, og [funnet] viser jo sådan sett nok også, at de skrifter som er skrevet på 1200-tallet eller 1300-tallet [her sikter Ravn til blant annet islandske håndskrifter som Edda-diktningen og Snorre Sturlasons Heimskringla], dét er jo ikke er fri fantasi, det bunner i en eller annen kjerne av sannhet».