For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

1 måned - 1 krone Du kan betale med vipps

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Er du allerede abonnent?

Fortsett 👉

Leder

SJELNDERE HENDELSE: I løpet av det siste tiåret har antallet årlige fødsler i Norge gått ned med 10.000, ifølge ferske tall.

Hvorfor vil ikke nordmenn ha flere barn?

Aldri har det vært registrert lavere fødselsrate i Norge. Det forteller mer om synet på livet enn mange tenker over.

Publisert Sist oppdatert

Utviklingen går fort: På ti år er antallet barn som blir født i Norge, redusert med 10.000. Det vil si en sjettedel mindre. Denne «barnefattigdommen» har vidtrekkende konsekvenser på alt fra individnivå til samfunnsnivå.

Nå er det forventet at en norsk kvinne i fruktbar alder vil få 1,41 i barn. Det er langt unna tallet på 2,1 som er nødvendig for å opprettholde befolkningen. Uten innvandring ville nordmenn med andre ord være i ferd med å bli et stadig mindre folk. En smule tankevekkende er dette når FN stadig forteller oss at vi er blant verdens lykkeligste.

Trenden er ikke særnorsk. Over hele den industrialiserte verden er lave fruktbarhetstall en hodepine for politikere og samfunnsøkonomer. Mest dramatisk er situasjonen i noen land i sørøstasia. I Sør-Korea har det falt helt ned til 0,81, som Dagen fortalte i fjor. Russland og Kina står overfor store utfordringer med aldrende og etter hvert krympende befolkning. Det samme gjør Europa, USA og Latin-Amerika.

Powered by Labrador CMS