For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

BLACK WEEK TILBUD 10 uker - 10 kroner Du kan betale med vipps

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Er du allerede abonnent?

KJØP

Debatt

OPPSTÅTT: Denne påsken er det mange som mener å ha møtt den oppstandne Jesus i deres eget liv, skriver Daniel Joachim H. Kleiven.

Hva er sannsynligheten for at Jesus sto opp?

For alle mennesker kan dette være starten på en spennende utforskning, hvor mange skeptiske innvendinger kan ryddes til side allerede på startstreken.

Publisert Sist oppdatert

– En mann? Som døde? Og deretter står opp igjen? Ha, ha, nei, det kan vi ikke tro på. Kanskje for naive gjetere i bronsealderen, men vi lever tross alt i 2024.

En slik holdning kan vi kalle «kronologisk snobberi», definert av C. S. Lewis som en ukritisk aksept av at enkelte av vår tids antakelser automatisk er intellektuelt overlegne. Ofte motiveres det av et ønske om å tro at fortidens mennesker var langt dummere enn oss selv, slik at vi kan fremstå i et bedre lys.

Det forunderlige er at vi ikke har lært noe siste 2.000 år som utgjør en nevneverdig forandring til å vurdere om Jesus faktisk sto opp eller ei. Det var like åpenbart for datidens gjetere som nåtidens rakettforskere at når mennesker dør, våkner de ikke til live igjen. Vi trengte verken oppdagelsen av genomet, generell relativitet eller kvantefeltsteori for det.

Powered by Labrador CMS