For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

1 måned - 1 krone Du kan betale med vipps

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Er du allerede abonnent?

Fortsett 👉

Debatt

FORFATTER: Joel Halldorf er kirkehistoriker og kulturkommentator.

Halldorf: Hvilken politikk kan forvalte arven etter tusen år med kristendom?

Kristendommen dukket ikke plutselig opp som en høyrepopulistisk kjepphest. Den har preget Europa, og Norge, i minst et årtusen.

Publisert Sist oppdatert

«Jeg er kvinne, jeg er mor, jeg er kristen!» Slik beskrev Italias nye statsminister Giorgia Meloni seg selv i en tale som gikk viralt i høst.

Dermed sluttet hun seg til den lange rekken av ledere som henter støtte fra kristendommen for å drive politikken i autoritær retning. Dette har vært et viktig tema i europeisk høyrepopulisme gjennom Viktor Orbán i Ungarn, Marine Le Pen i Frankrike og hos de svenske Sverigedemokraterna. I en helt egen liga er Vladimir Putin, som gjerne vil ses sammen med Moskva-patriarken, og rettferdiggjør krigen i Ukraina med henvisninger til et hellig Russland.

Utenfor Europa kan man se det samme mønsteret i det amerikanske mellomvalget, som nå går inn i en intens fase, og i valgkampen til Brasils president Jair Bolsonaro.

Powered by Labrador CMS