PROSESSER: Jeg kunne nevnt mange andre geologiske fenomen og data som viser at jorda er gammel. Kjemiske prosesser i sedimentene, dannelse av olje, fjellkjededannelse, istider og landhevning er noen eksempler, skriver Willy Fjeldskaar.FOTO: Berit Roald NTB/SCAPIX

Guds skapelse og jordas alder

Jeg har vanskelig for å tro at Gud, som har gitt oss oppdrag om å legge jorda under oss, kan ha gjort skaperverket på en slik måte at vi ikke har mulighet til å forstå det.

Jeg vil ikke kjede Dagens lesere med å gå inn i geologiske detaljer i forbindelse med Andrew Snellings respons (16. juni) til mitt innlegg om jordas alder. Bare noen få oppklarende kommentarer:

Les kronikken skrevet av Andrew Snelling HER

Artikkelen fortsetter under annonsen.

1) Om C14-metoden. Når Snelling sier at det ikke finnes levende trær som er 11.350 år gamle, så har han selvsagt rett i det. Jeg har heller ikke hevdet at slike trær finnes. Jeg sa at C14-metoden er stadfestet til å gi riktige aldre tilbake 11.350 år før nåtid – ved å kalibrere mot årringer i trær (levende og døde trær). For spesielt interesserte kan jeg henvise til denne: http://www.reasons.org/articles/multiple-lines-of-evidence-support-an-ancient-earth. Se også artikler på www.origonorge.no.

2) Snelling mener at det ikke er riktig at det kreves millioner av år for å avsette tykke sedimentære lag. Han mener det finnes eksempler på at erosjon og avsetning kan være raske prosesser. Men ser vi (i seismiske data) på de tykke sedimentlag som nå ligger under havnivå, og i sedimentlag som i dag ligger på land, så bærer mange av dem preg av å være avsatt over lange tidsrom, og slett ikke under en katastrofe.

De fleste sedimentlag er avsatt i miljø som ikke har med flom å gjøre, men i elver, delta, innsjøer, ørken, i forbindelse med isbreer, og på grunne havdyp. Slike avsetningsmiljøer kjenner vi fra våre dager; vi kan derfor bruke nåtiden til å forstå fortiden.

3) Snelling kommenterer også det jeg sa om temperaturer i sedimentlagene. For det første er det slik at det mange steder i verden finnes flere hundre meter tykke vulkanske lag mellom sedimentlagene. Det vulkanske materialet må ha hatt en temperatur på opp mot 1000 grader Celsius da det presset seg inn mellom sedimentlagene. Nå er imidlertid disse vulkanske lagene avkjølt. Det tar hundretusener av år å avkjøle slike vulkanske lag.

I tillegg er det slik at enkelte sedimenter bærer preg av å ha vært utsatt for svært høye temperaturer og trykk. At sedimentene kan varmes opp og avkjøles i løpet av noen få tusen år, er fysisk umulig.

Jeg kunne nevnt mange andre geologiske fenomen og data som viser at jorda er gammel. Kjemiske prosesser i sedimentene, dannelse av olje, fjellkjededannelse, istider og landhevning er noen eksempler. Vi vet at isbreen som lå over Skandinavia har endret landskapet vårt; dette er ikke mulig hvis jorda bare er 6000 år (se mine artikler på www.geoforskning.no).

Det går ikke an å plukke noen argumenter herfra og derfra, slik Snelling gjør – å hevde at jorda bare er få tusen år gammel strider mot all geologisk viten.

Basis for dagens geologiske forskning er at prosessene på jorda virket i fortid slik som de gjør nå. Hvis det er slik at jorda i fortid var helt annerledes enn idag, så er geologisk forskning vanskelig, for ikke å si umulig. Jeg har imidlertid vanskelig for å tro at Gud, som har gitt oss oppdrag om å legge jorda under oss, kan ha gjort skaperverket på en slik måte at vi ikke har mulighet til å forstå det. Jeg tror, tvert imot, at Guds skaperverk er et studium verdt, og at vi ved forskning kan bli i stand til å forstå naturens fantastiske orden og lovmessighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
På ramme alvor
Les også
Enda en geolog om jordas alder
Les også
Skapelsen og nye oppdagelser
Les også
Vi som hater Gud
Les også
Kristne kan akseptere evolusjon
Les også
Pålitelighet