NATTVERD: Det var aldri snakk om noen nødsprinsipp for å gi nattverd. Fri nattverd på bedehuset har ikke skjedd ut fra en tanke om nødsprinsipp, men ut fra tanken at det ikke er noe nødsprinsipp, skriver Torkild Masvie.
Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix
Forskjell på dåp og nattverd i en nødssituasjon
«Ønsker du å gå til nattverd, men det finnes ikke mulighet å komme til nattverd, så gir Guds ord deg alt du trenger for å bli bevart og gi deg syndenes forlatelse.»
«De får vente et halvår med å gå til nattverd til de kommer hjem». Det var Carl Fr. Wisløff som sa det slik da jeg trengte hjelp fra ham tidlig på 1990-tallet med å rådgi studenter i utlandet som hadde valget mellom nattverd i katolsk gudstjeneste og i luthersk gudstjeneste med kvinnelig prest.» Ønsker du å gå til nattverd, men det finnes ikke mulighet å komme til nattverd, så gir Guds ord deg alt du trenger for å bli bevart og gi deg syndenes forlatelse» - fortsatte han. Dette var en klassisk bibelsk luthersk veiledning som også viser vei i vår koronatid.
Luther lærer oss at enhver kristen kan døpe et menneske som søker dåp og i en kritisk situasjon ikke vil rekke å komme til kirkens prest for å bli døpt. En dåp i Faderens og Sønnens og Den Hellige Ånds navn er en kristen dåp. «Den som tror og blir døpt skal bli frelst» (Mark. 16,16) sier Jesus.
Uansett koronafare skal både prest og andre kristne være villige til å komme inn til en i koronakarantene om vedkommende søker dåp. Du kan være mann, kvinne, ungdomsskoleelev og gjøre det, Om foreldre ønsker dåp, og en prest ikke rekker å komme til et udøpt spedbarn før død kan inntreffe, så må den kristne som er disponibel for å døpe barnet med vann gjøre dette. «Når et barn er i livsfare er det nok at man øser vann tre ganger på barnets hode og sier: NN Jeg døper deg i Faderens og Sønnens og den Hellige Ånds navn! Amen.» Den Norske Kirkes liturgi av 1920.