For mange «men» gir for få menn

Den som er villig til å være med på å fortelle barn og unge om Jesus, har i dag et rikt tilfang på ressurser.

Nitti pro­sent av søn­dags­skole­le­der­ne på Sunn­mø­re er kvin­ner, for­tal­te søn­dags­skole­kon­su­lent Helge Åker­nes i gårs­da­gens avis. Det er ingen grunn til å tro at tal­le­ne er ve­sent­lig an­ner­le­des andre ste­der i lan­det. Kris­tent barne­ar­beid er i stor grad blitt kvinne­ar­beid. All ære til tro­fas­te og dyk­ti­ge kvin­ner som stil­ler opp. De for­tje­ner all den takk, støt­te og opp­munt­ring de kan få. Men hvor blir det av men­ne­ne?

Fra gam­melt av har mange menn tatt stort an­svar i kris­tent barne­ar­beid. Mann­li­ge søn­dags­skole­læ­re­re er det sterk tra­di­sjon for. Men iro­nisk nok ser det ut til at men­ne­ne i øken­de grad har truk­ket seg ut av det krist­ne barne­ar­bei­det pa­ral­lelt med at like­stil­ling er blitt ster­ke­re vekt­lagt i sam­fun­net. Her er det noe som ikke stem­mer. Med ut­vi­de­de fars­per­mi­sjo­ner og høy­ere for­vent­nin­ger om fars del­ta­kel­se på sta­dig flere fron­ter, er det mer­ke­lig at menn ve­grer seg for å ta an­svar i kris­tent barne­ar­beid. For­ut­set­nin­ge­ne for å en­ga­sje­re seg i slikt skul­le på flere måter være bedre enn de var for noen tiår siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Et nøk­kel­ord i denne sam­men­hen­gen er prio­ri­te­ring. Sam­funns­ut­vik­lin­gen har ført til at vi kan velge sta­dig mer. Og når vi vel­ger noe, må vi velge bort noe annet. Desto vik­ti­ge­re blir det hva vi vel­ger. Det er nok her det svik­ter alt­for ofte. «Vi vil være herre i eget liv og gjøre det som pas­ser oss best. Mi­ni­malt med an­svar og for­plik­tel­ser, for livet skal jo leves og nytes», skrev Sten Sø­ren­sen i man­da­gens avis. Tit­te­len på inn­leg­get hans var «Ån­de­lig krise i Ves­ten». Og dette er den bru­ta­le sann­he­ten.

Den ut­bred­te man­ge­len på vilje til å tjene tro­fast over tid i krist­ne fel­les­skap, gjør at fel­les­ska­pe­ne på sikt ero­de­res in­nen­fra. Når det se­ku­læ­re tryk­ket uten­fra øker sam­ti­dig, er det ikke rart at vi opp­le­ver kris­ten til­bake­gang i vest­li­ge land.

Alle krist­ne, menn in­klu­dert, vil være enige i at barne­ar­beid er vik­tig. Forsk­ning be­kref­ter det vi vet av er­fa­ring: Det er barna det er su­ve­rent let­test å nå med evan­ge­li­et. Så hvor­for er det ikke flere som en­ga­sje­rer seg for å dele ver­dens beste ny­he­ter med dem?

Når spørs­må­let om å ta an­svar kom­mer, møter man mange «men» hos mange menn. De er po­si­ti­ve. Men det pas­ser ikke for ak­ku­rat dem. Men de har det for tra­velt ak­ku­rat nå. Men de er en­ga­sjert i så mange ting. Men kona har tatt an­svar for den sek­to­ren. Og slik kunne vi fort­set­te.

For all del: Alle må be­gren­se en­ga­sje­men­tet sitt. Det går an å ta på seg uan­svar­lig mye an­svar, også i kris­ten sam­men­heng. I pe­rio­der kan man tren­ge pause. Men er det ikke grunn til å stil­le spørs­mål ved prio­ri­te­rin­gen der­som det all­tid er det krist­ne barne­ar­bei­det som blir sal­de­rings­post? Vi tror flere menn un­der­vur­de­rer sin egen be­tyd­ning som tros­for­bil­der. Ikke minst er det vik­tig for gut­ter å er­fa­re at det fin­nes menn som tror på Jesus. Det hand­ler om gjen­kjen­nel­se og iden­ti­fi­ka­sjon.

Som Helge Åker­nes på­pe­ker, er hjelpe­mid­le­ne nå blitt svært gode. Den som er vil­lig til å være med på å for­tel­le barn og unge om Jesus, har i dag et rikt til­fang på res­sur­ser. Den vik­tigs­te for­ut­set­nin­gen er imid­ler­tid at man selv har fått et møte med Kris­tus som gjør at man har ekte vare å gi til de små. Da er det også mulig å opp­da­ge gle­den i tje­nes­ten som Åker­nes helt rik­tig vil løfte høy­ere. Takk­nem­lig­he­ten over den Jesus er og det han har gjort for oss, er den enes­te vir­ke­li­ge driv­kraf­ten for sann kris­ten tje­nes­te. Det gjel­der ikke minst den som ret­ter seg mot barn.

Les også
Åndelig krise i VestenSten Sørensen
Les også
Sju av ti barn ute av søndagsskolenNedgang i kristent barnearbeid
Les også
Ett av to barn borte fra bedehusetImF-UNG
Les også
Flere barn og færre menn i søndagsskolenSøndagsskolen Norge