MISJON I HJEMMENE: - Vi er ikke så opptatte av hvor ting drives. Det vil være ulikt fra sted til sted. I nyere byggefelt kan hjemmene være en god idé, tror Kenneth Foss, daglig leder i ImF-UNG. (Illustrasjonsfoto: Johanna Hundvin Almelid)

Ett av to barn borte fra bedehuset

De siste 30 årene er barne- og ungdomsarbeidet til Indremisjonsforbundet nesten halvert. Kenneth Foss, daglig leder i ImF-UNG sier at oppdagelsen ble en vekker.

I 1982 var det 622 bar­ne- og ung­doms­lag i det som den gang het Det Vest­lands­ke Indre­mi­sjons­for­bund. Ved star­ten av 2013 var det 356 lag. Tal­let på en­kelt­per­soner har sun­ket fra 14 811 barn og unge i -82 til 7800 i år.

Ble over­ras­ket

Det var i for­bin­del­se med stra­tegi­ar­bei­det at ImF-UNG fikk tid og mu­lig­het til å se de lange lin­je­ne i ar­bei­det. Foss var klar over at det var en ned­gang, men ble over­ras­ket over at den var så­pass stor. Han om­ta­ler opp­da­gel­sen som nyt­tig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Når man skal legge pla­ner frem­over er det best å finne så sanne tall som mulig på ting. En ned­gang fra 622 til 356 bar­ne- og ung­doms­lag er en stor ned­gang, sier han.

I en stra­te­gi- og hand­lings­plan som ble ved­tatt 29. au­gust på lands­mø­tet, ble det be­slut­tet å få til en ny­sat­sing på å star­te opp nye og leve­dyk­ti­ge bar­ne- og ung­doms­lag/fel­les­skap.

«Ikke først og fremst for at ImF-UNG skal bli stør­re, men for at vi skal nå len­ger ut med evan­ge­li­et», står det.

Tref­fe hjer­te­ne

Foss tror det er flere grun­ner til den ster­ke ned­gan­gen siden be­gyn­nel­sen av 80-tal­let. Det er ge­ne­relt mind­re bar­ne- og ung­doms­ar­beid, færre er vil­lig til å påta seg le­der­an­svar og på en­kel­te ste­der er det så lite kris­ten­folk at det ikke er noe å bygge ut fra.

Fram mot 2020 øns­ker ImF-UNG mest av alt å «tref­fe hjer­te­ne til folk» slik at det blir etab­lert nytt bar­ne- og ung­doms­ar­beid.

- Vi er ikke så opp­tatt av hvor ting dri­ves, det vil være ulikt fra sted til sted. I nyere bygge­felt kan hjem­me­ne være en god arena, tror han.

Han tror at den store ned­gan­gen i bar­ne- og ung­doms­ar­bei­det vil være en over­ras­kel­se for mange, men har tro på å få ut in­for­ma­sjon og løfte det fram i for­kyn­nel­sen. Et vik­tig til­tak blir å få an­satt en lags­kon­su­lent som vil få det som ho­ved­opp­ga­ve å reise rundt i ImF og un­der­vi­se og for­kyn­ne om disse tin­ge­ne.

- Det vil ta tid, men ved å så inn bud­ska­pet håper vi at der er men­nes­ker der ute som øns­ker å star­te opp nytt ar­beid blant barn og unge, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ut­ford­re

I hand­lings­pla­nen står det også at de øns­ker å ut­ford­re ster­ke for­sam­lin­ger, stør­re bede­hus og ung­doms­mil­jø til å star­te opp bar­ne- og ung­doms­ar­beid i andre byer og byg­der. Enten alene eller sam­men med noen av de som bor der fast.

Vi­de­re øns­ker de å ut­ford­re ung­dom til å bo­set­te seg på ste­der der det ikke fin­nes kris­tent bar­ne- og ung­doms­ar­beid.

- Når man har etab­lert et godt ung­doms­ar­beid på et sted, kan man ikke bare slå seg til ro med det. Da bør man tenke på hvor­dan man kan hjel­pe nabo­byg­da eller nær­mes­te by slik at flere blir vun­net for Jesus, sier Foss.

Noen har spurt om den ster­ke ned­gan­gen i an­tall lag hand­ler om reell ned­leg­gel­se, eller om det hand­ler om bede­hus som har slått seg sam­men.

- Det kan være til­fel­let noen ste­der, men tal­le­nes tale er klar, mener han.Dagen