ENSIDIGE FREMSTILLINGER: Når ulike lærebøker for ungdomsskole og videregående, ja, til og med på universitetsnivå, skriver feil på feil og ikke minst gir en ensidig og misvisende fremstilling, så undres jeg på hvordan det er mulig.
Frank May, NTB scanpix
Feil på feil i lærebøkene
Jeg har knapt blitt så sjokkert som jeg ble da jeg leste boken «Lurt av læreboken?» der Bjørn Are Davidsen er hovedforfatter. Utgiver er Veritas forlag.
Det er nesten som lærebokforfatterne har fått denne oppgave: «Skriv så negativt som mulig om kristendommen, men likevel slik at reaksjonene blir minst mulig. Noen direkte feil skal vi la passere.»
Jeg er det første til å innrømme at det er fort gjort å skrive feil, det kan jeg ha gjort i denne kommentaren. Men når ulike lærebøker for ungdomsskole og videregående, ja, til og med på universitetsnivå, skriver feil på feil og ikke minst gir en ensidig og misvisende fremstilling, så undres jeg på hvordan det er mulig.
Det er jo ikke elevprodukter, men bøker fra dem som burde ha best kjennskap til historien. Eller skriver lærebokforfatterne ukritisk av fra hverandre? Hvor var konsulentene, og forlagsredaktøren? Og har lærere, foreldre og media for ukritisk godtatt dette, som det burde ha vært reagert kraftig mot: Er kunnskapsministeren fornøyd med nivået? Et spørsmål i Stortinget hadde gjort seg.