FRAVÆRENDE: I islams kjerneområder i Midtøsten ser vi daglig at menneskerettigheter blir satt til side. Ikke minst er religionsfriheten og ytringsfriheten fraværende. Frafall fra islam straffes med døden, kritiske ytringer om islam med piskeslag. Jeg tolker dette kontrollbehovet som et uttrykk for frykt, skriver Christian Askø Næss.

En trussel mot friheten?

Som menneske og fra et perspektiv jeg selv vil beskrive som «Hognestad-kristent», ser jeg med økende bekymring på islams fremvekst i Vesten. Slik muslimer flest praktiserer islam, utgjør denne religionen en trussel mot våre idealer om frihet, menneskeverd og demokrati. Islamisme er bare en naturlig forlengelse av en grunnleggende frykt for annerledestenkende og annerledestroende. Men det trenger vel ikke å være slik?

Blant muslimer flest gjelder fortsatt en rekke forbud – for å nevne noen, forbud mot å spise svinekjøtt, mot enhver befatning med alkohol (mange muslimer vil også si tobakk), mot sex før ekteskapet (det er sågar forbudt for menn mot å beundre vakre kvinner!), og for muslimske kvinner mot å gifte seg med ikke-muslimer. Blant muslimer gjelder dessuten mange plikter, ikke minst plikten om å sulte seg en måned hvert år, som en «øvelse i lydighet» til Gud (ikke en gang det å drikke vann er tillatt i fasteperioden før solnedgang!). Som om ikke det er nok, skal guttebarn omskjæres: Permanente, risikofulle kirurgiske inngrep utføres på små barn som ikke har noen mulighet til å samtykke. Alt dette tror muslimer flest at Gud har bestemt. Vi hører dertil flere historier om barn og unge i Norge som nektes å gå kledd som de vil, påtvinges bruk av hijab og hindres i normal omgang med norske ikke-muslimer.

Les også: Drusernes dilemma

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I islams kjerneområder i Midtøsten ser vi daglig at menneskerettigheter blir satt til side. Ikke minst er religionsfriheten og ytringsfriheten fraværende. Frafall fra islam straffes med døden, kritiske ytringer om islam med piskeslag. Jeg tolker dette kontrollbehovet som et uttrykk for frykt: Frykt for at mennesker som har en annen tro eller mener noe annet enn muslimene selv, skal lokke muslimene bort fra sin egen tro. Men hvorfor denne frykten? Er de ikke sterke i sin tro? Kan de ikke stå alene?

Islamismens fremvekst, representert i dag ved et aktivt Al Qaida og et IS på fremmarsj, opplever jeg som en naturlig forlengelse av frykten hos muslimer flest for annerledestenkende og annerledestroende. Grunnlaget for terrorangrep rettet mot Vesten er at muslimer føler seg truet når ikke alle mener det samme som dem. Selv tør jeg påstå at den som er avhengig av å kue andre for å holde fast ved sin egen tro, er svak i troen. Den for meg genuint troende vil ønske for andre mennesker at de finner veier til Gud på sine egne måter – eller forblir ateister om de heller ønsker det.

Les også: Gir hatets predikanter en norsk talerstol

Jeg er selv motstander av Muhammed-karikaturer. Jeg kjøper ikke «forsvar-for-ytringsfrihet»- argumentet. For hvordan kan ytringsfriheten forsvares ved å krenke andre mennesker, når ytringsfriheten selv har opphav i idealet om menneskets ukrenkelighet? Man bør likevel kunne få ytre seg fritt i Vesten uten frykt for represalier.

For å være ærlig, klarer jeg ikke helt å forstå hvorfor så mange muslimer føler seg krenket av slike karikaturer. Det er ikke min oppgave å fortelle muslimer hva de bør føle og tenke rundt dette. Jeg kan bare si at for min egen kristne tro har det ikke gjort noen skade at Jesus blir karikert og harselert med. Jeg er glad for at jeg ikke frykter Gud, men lar Gud inspirere meg. Jeg er glad for at Jesus ikke er min Herre, men en indre veileder.

Uten å ha lest noe særlig i den, vil jeg anta at det ikke er noe ved Koranen i seg selv som skulle tilsi at dette hellige skrift tolkes mer konservativt enn den kristne Bibel. Faktum er like fullt at islam i dag praktiseres gjennomgående mer konservativt blant muslimer enn kristendommen gjør blant kristne. Kanskje saken vil stille seg annerledes om 100 år, forhåpentligvis vil den det.

I Norge har vi imidlertid ikke tid til å vente i 100 år eller mer på at dette skal skje. Vi må stå opp for vestlige idealer om frihet, menneskeverd, menneskerettigheter og demokrati. Det er i dette perspektivet at organisasjoner som Pegida har sin berettigelse – ikke fordi det er noe galt med Koranen i seg selv, men fordi det er noe urovekkende over hvordan islam praktiseres blant dagens muslimer. Også i Norge.

Les også
Drusernes dilemmaIsrael-korrespondenten
Les også
Tar imot jenter på flukt fra Boko HaramBekjempe terror
Les også
Suu Kyi avsluttet besøket til Kina
Les også
Iranske kvinner slår ut håret
Les også
– Armenerne er et gjenoppstått folkHaigazian universitet