Derfor lager Dagen podkast om Levende Ord
«Levende ords vekst og fall» er ikke en avhopper-serie. Vårt håp er at den skal stimulere til ny lengsel etter vekkelse og gudsnærvær.
Synet sitter fortsatt limt til netthinnen min: Skogen av fotolinser og TV-kameraer på venstre side av plattformen i det fullpakkede møtelokalet.
Det virket som det meste som kunne krype og gå av norsk rikspresse hadde funnet veien til dette møtelokalet på Øvre Kråkenes i Bergen. Toppolitikerne hadde valfartet til menigheten Levende Ords sommerkonferanse. De skulle være med på det som tegnet til å bli selve avsparket for valgkampen i Stortingsvalget 2005. Carl. I. Hagen, Audun Lysbakken. Knut Arild Hareide, Trine Skei Grande, Martin Kolberg, de var der alle sammen.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Menigheten Levende Ord var på toppen av sin innflytelse. De hadde på en måte Norges øyne og ører rettet mot seg.
Selv var jeg hyret inn for å lede selve utspørringen og glemmer aldri den opplevelsen. Men det jeg i ettertid har tenkt mest på, er den store kontrasten til sommeren etterpå.
Det året som da hadde gått, var preget av dyp og smertefull konflikt for Levende Ord. Og spetakkelet hadde ikke bare ført til at det ble dårligere oppslutning om sommerstevnet året etter. Nei, stormen som hadde blåst over menigheten, gjorde det umulig i det hele tatt å avholde en konferanse.
Fra nasjonal påvirkning til total avlysning. På bare ett år. Så brutal var Levende Ords implodering, menighetens indre nedsmelting i løpet av noen korte måneder høsten 2005 og våren 2006.
Historien om Levende Ord er en på alle måter spektakulær fortelling. Ingen norsk menighet har hatt en så sterk vekst i løpet av et så kort tidsrom.
I noen dramatiske år på 90- og begynnelsen av 2000-tallet var den karismatiske menigheten i Bergen Norges største med over 2500 medlemmer. Levende Ord var lokomotivet i den norske trosbevegelsen som befant seg på høyden av sin utbredelse i samme periode.
Menigheten virket som en magnet på pinsekarismatiske kristne fra hele landet. Folk solgte hus og hjem for å flytte til Vestlandets hovedstad og begynne på Levende Ords bibelskole. Og mange ble værende etter at bibelskoleåret var over.
De ville være med på det Gud gjorde i Norge. Og for mange virket det som Øvre Kråkenes i Bergen var selve stedet der det skjedde.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Frontfiguren og grunnleggeren Enevald Flåten ble samtidig et eget mediefenomen blant annet på grunn av omstridte uttalelser om homofile, kvinner og politikk.
Menigheten var kontroversiell, men ikke uspiselig. For norske toppolitikere så altså potensialet i å drive stemmefiske i folkehavet under Levende Ords talerstol. Og mediene så på både Flåten og menigheten som godt stoff.
Her i Dagen har vi lenge ment at historien om Levende Ord ikke er blitt fortalt skikkelig. Mangelen på en samlet og nyansert fremstilling av det som skjedde, er påfallende. Ingen bok har blitt skrevet og ingen TV-dokumentar laget.
Fortellingen om Levende Ord er en del av norsk kirkehistorie.
Vi har følt på en ansvar for å gjøre noe med denne åpenbare mangelen. Dagen har kompetansen, ressursene og distribusjonskanalene til å kunne påta oss denne jobben. Men vi har lett etter et egnet format. Etter hvert har vi kommet til at podkast kanskje er den beste måten å formidle historien på.
Derfor slipper vi denne uken første avsnitt i serien «Levende Ords vekst og fall». Den ligger fritt tilgjengelig på Spotify eller der du vanligvis hører podkast. Fremover vil det komme en episode i uken, den neste blir tilgjengelig tredje juledag.
Vår journalist Eivind Algrøy tar deg med på hele den fascinerende, inspirerende, men også tidvis opprørende reisen. Fra den spede begynnelsen på Jæren når forskalingssnekkeren Enevald Flåten får sin visjon til de turbulente årene der en hurtigvoksende karismatisk menighet setter Bergen på hodet.
Vi er der når Carl I. Hagen fornærmer profeten Muhammed fra Levende Ords talerstol. Vi blir med på innsiden av konflikten som førte til kollapsen. Og vi drar helt ned til Filippinene for å møte Enevald Flåten der han nå bor i selvvalgt eksil.
Dagen lager denne podkasten ut fra oppfatningen om at Levende Ord er en del av norsk kirkehistorie. En ganske viktig del, faktisk. Derfor kan ikke dette forbigås i stillhet. Historien må fortelles, selv om det kan smerte.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Vi har prøvd å gjøre det med en respekt for alle de som har vanskelige opplevelser knyttet til menigheten og tiden der. Og den som tror dette er en type avhopper-historie, tar feil.
For i denne serien ønsker vi å speile hele fenomenet Levende Ord. Også alt det positive som skjedde i de årene Norges største og mest ikke-anonyme menighet holdt hus i et forretningsbygg i et anonymt boligfelt i Bergen.
Hvor har det blitt av den gudslengselen og offerviljen som muliggjorde den superraske menighetsveksten?
Slike spørsmål stiller vi også.
«Levende Ords vekst og fall» kommer ikke til å ha noen ekspertstemmer utenfra. Ingen som kommer med en fasit om hvorfor det gikk som det gikk.
I stedet har alle personene du møter i podkasten sine egne opplevelser med Levende Ord. Og de deler deres personlige oppfatninger av det de var med på.
Slik ønsker vi å stimulere til samtale både om fortiden, men også om menighetsliv i vår egen tid.
Vi offentliggjør serien med en målsetting om at den skal føre til ny interesse rundt hva som gjør menigheter sunne og usunne. Til refleksjon rundt lederskapsmodeller. Men også til en ny lengsel etter vekkelse og gudsnærvær.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Hvis det blir effekten, så har vi lyktes.
Helt til slutt: Vi gleder oss over at det fortsatt finnes en relativt stor, livskraftig menighet på Øvre Kråkenes. Levende Ord som fenomen og navn har gått over i historien. Men menigheten som Enevald Flåten startet, eksisterer altså fortsatt, nå under navnet Credokirken.
Vi håper at denne serien også kan bety noe positivt for dem.