Hysteri: Ofte blir nyhetsmeldingene om den unge Kim presentert som kuriosa, godt hjulpet av det offisielle, nordkoreanske nyhetsbyrået som pøser ut bilder som skal dokumentere folkets nesegruse beundring, slik dette bildet er et eksempel på.
KNS, NTB Scanpix
Den komiske Kim Jong-un
Nord-Koreas diktator, Kim Jong-un, er svært misfornøyd om dagen. Så misfornøyd at han nå mistenkes for å stå bak et massivt dataangrep mot Sony.
Misnøyen handler ikke først og fremst om at kristne sørkoreanere reiser et kjempesvært, lysende juletre like inntil den nordkoreanske grensen – et juletre Kim truer med å bombe sønder og sammen. Nei, det som virkelig har irritert den unge diktatoren er en film som har premiere i julen. Filmen «The Interview» er en komedie om to journalister som får intervjuavtale med Kim Jong-un, og som blir vervet av amerikanske myndigheter for å snikmyrde ham.
At man velger komedie som sjanger når det skal lages film om Kim Jong-un er kanskje ikke overraskende. Satire er et velbrukt grep for å drive samfunnskritikk. Mannen har dessuten absolutt et komisk potensiale. I løpet av sine tre år ved makten har han fått bred dekning i internasjonale medier. Ofte blir nyhetsmeldingene om den unge Kim presentert som kuriosa, godt hjulpet av det offisielle, nordkoreanske nyhetsbyrået som pøser ut bilder som skal dokumentere folkets nesegruse beundring:
Soldater springer ham gråtende i møte og unge jenter hikstegråter når de hilser på ham. Vi får se Kim Jong-un inspisere soppfabrikker og badestrender, teste madrasser og sjekke regimets nye smarttelefoner. Kim Jong-un har dessuten avslørt seg som en mann med forkjærlighet for disneyfigurer. Den statlige tv-kanalen har flere ganger fotfulgt ham på inspeksjonsrunder på tivolier og fornøyelsesparker, også der omgitt av mennesker som gråter av angivelig begeistring.