Bibelskole på ville veier

I takt med ny-evangelisk og karismatisk utvikling i norsk kirkeliv har utviklingen på dette området også overtrådt grenser for hva samfunnet bør anse som normalt og anstendig.

Jeg vet av egen erfaring hvor lett påvirkelige – og sårbare – barn og unge kan være i vekkelsespregede kristne miljøer, hvor ledere har ett mål i livet: Vekst.

De gamle dør eller mister interessen, menigheten skrumper inn, økonomien svekkes og prestisjen svinner. Løsningen er den neste generasjon, de unge, men de må mobiliseres i tide, før den sekulære verden leder dem bort fra kirke og menighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Strategien har nå i en årrekke vært forlokkende flergenerassjonsstevner og egne ungdomsleirer, med sporty pastorer, frisk musikk og et spennende fellesskap av begge kjønn.

Og nå kommer bibelskolene, i år flere enn 20, spredt over hele landet og med invitasjoner til store opplevelser i Norge som utenlands: «En pause med Gud». «Noe større enn deg selv». «Et år som kan forandre alt».

Noen av disse skolene ivaretar en velkjent og anerkjent tradisjon av «personlig» kristendom, men i takt med ny-evangelisk og karismatisk utvikling i norsk kirkeliv har utviklingen på dette området også overtrådt grenser for hva samfunnet bør anse som normalt og anstendig.

Dette gjelder bibelskoler som i strid med all vitenskap og anerkjent faglig kunnskap, lærer elever å utføre overnaturlige mirakler. Dette skjer flere steder, men først og fremst påActa bibelskole i Stavanger. Skolen er eid og drevet avIMI-kirken, som også er knyttet tilDen norske kirke.

Men så langt har ikke ansvarlige kirkeledere reist hørbare protester. NRKs reportasjer i fjor fra skolens åndelige aktiviteter, burde etter min mening ha skapt et rabalder, men den idealiserte respekt for andres «tro» la tydeligvis lokk på reaksjonene.

Skolen lar i sin reklame studenter fortelle om hvordan de har opplevd at syke er blitt helbredet, blant annet ved elevers håndspåleggelser i gatene. Det er opprettet flere separate linjer ved skolen, hvorav en heter Helbredelseskolen og en annen Profetiskolen.

I reklamen for helbredelseskolen heter det:

«I løpet av sommeren vil studentene være med og be for syke på helbredelsesrommet i IMI-kirken, på gata i møte med fremmede, på konferanser og ved hjemmebesøk.All praksis vil skje i trygge rammer med gode forbilder og ledere som utfordrer og støtter deg i å ta nye steg»

Profetskolen inviterer elver på denne måten:

«Vi tilbyr et nytt studietilbud for deg som vil lære mer om profetiens betydning for den enkelte troende, lirka og samfunnet i dag Vil du lære mer om hvordan du kan høre Guds stemme og profetere over andre? Og ønsker du å lære hvordan du kan utruste andre til å gjøre det samme?»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Når Acta-skolens praksis nå er blitt bekreftet både i skrift og tale, og i skolens egenproduserte reklamevideoer, retter jeg spørsmålet til religiøse ledere så vel som skole- helsemyndighetene: Er dette akseptabel religionsutøvelse? Bør staten fortsette å støtte slike skoler økonomisk?