VERDIER: Dette handler om grunnleggende verdier og rettigheter, og ikke minst om religions- og livssynsfrihet. Samtidig gjelder norsk lov for alle, og det går en grense hvis barn eller andre medlemmer av et trossamfunn utsettes for krenkelser, skriver Kjell Ingolf Ropstad (bildet). Foto: Carina Johansen, NTB Scanpix
Barns rettigheter og trosfriheten
Det er helt avgjørende at trossamfunn, som andre organisasjoner som mottar tilskudd i Norge, i stor grad skal få virke ut fra sitt eget verdisyn og, uten utidig innblanding fra staten eller andre.
I dag (fredag 21.06, red. anm.) legger jeg frem ny lov og melding om en helhetlig tros- og livssynspolitikk. Noe av det viktigste for meg er å løfte frem den samfunnsskapende kraften til våre tros- og livssynssamfunn. I lovforslaget legger vi særlig vekt på barns trosfrihet og rett til medvirkning.
Foreldre har i kraft av sitt foreldreansvar både en rett og en plikt til å veilede sine barn om tros- og livssynsspørsmål. Foreldre har dessuten rett til å velge opplæring og undervisning i samsvar med egen overbevisning; Til å fortelle barn om deres syn på verden, på mennesket, og på en gud eller guder. Til å ta barna med på møter og aktiviteter i sin menighet eller sitt samfunn. Alt dette er viktig for barnets religiøse identitet og utvikling. En rett som er forankret i menneskerettighetene.
Samtidig er det viktig å anerkjenne barns trosfrihet og rett til å tilhøre og være medlem av et tros- eller livssynssamfunn. Barns rett til å medvirke og bestemme selv i spørsmål om tro og livssyn er derfor av stor betydning, og må skje i takt med barnets økende alder og modenhet. Det innebærer at vi, både som foreldre og trossamfunn, gir barnet trygghet for at de blir tatt imot der de er og med det de bærer på, og at vi viser at deres mening betyr noe.