Hanan Ashrawi (bildet) er et eksempel på en fremtredende kristen palestiner som ofte opptrer i vestlige medier med en sønderknusende kritikk av Israel, skriver Ole Andersen i denne kommentaren. Bildet er fra et møte i Ramallah i 2012. Foto: AFP /ABBAS MOMANI / NTB Scanpix

Arabisk-kristne venner av Israel

I Vesten hører vi særlig om kristne arabere som kritiserer Israel. Men virkeligheten er mer nyansert, skriver Ole Andersen.

Blant kristne palestinere på Vestbredden og kristne arabere i selve Israel er det mange forskjellige synspunkter på Israel.

Det finnes kristne palestinere, særlig i de tradisjonelle kirkesamfunn, som er sterkt kritiske overfor staten Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hanan Ashrawi er et eksempel på en fremtredende kristen palestiner som ofte opptrer i vestlige medier med en sønderknusende kritikk av Israel.

Også blant evangeliske kristne palestinere finnes det sterk kritikk av Israel, selv om de oftere understreker et ønske om fred og forsoning. Det gjelder for eksempel en del av folkene bak «Christ at the checkpoint»-konferansene i Betlehem, som i de senere år har tiltrukket en rekke evangelikale kristne ledere fra Vesten.

Men både på Vestbredden og i Israel finnes det også kristne arabere med et helt annet positivt forhold til Israel.

Nylig stod den unge kvinnen Christy Anastas fra Betlehem offentlig frem på en konferanse i Sverige og fortalte om sitt syn på Israel. Selv om familien hennes har lidd mye på grunn av oppførelsen av sikkerhetsmuren, sier hun at hun godt kan forstå at Israel må forsvare sivile borgere mot terror.

Hun forteller at Bibelen har fått henne til å innse at Gud har gitt landet til jødene. Hun håper derfor at de to folkene kan leve i fred side om side.

Christys forsvar for Israel har medført dødstrusler fra sinte palestinere. Et annet eksempel er Musab Hassan Yusef. Han er sønn av en Hamas-leder, men kom til tro på Jesus og ble kjent gjennom boken «Sønn av Hamas».

I mange år risikerte han livet for å hjelpe den israelske etterretningstjenesten med å forhindre terrorangrep. Familien hans har skjøvet ham fra seg, og han er i dag tvunget til å bo i USA.

Et tredje eksempel er den gresk-ortodokse presten Gabriel Naddaf fra Nasaret, som har blitt kjent for sitt arbeid for at unge kristne arabere skal melde seg til tjeneste i den israelske hær.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men det finnes mange andre. De fleste lever en stille hverdag med nære forbindelser til jødiske israelere. Noen av disse kristne araberne er stolte av å være israelere. Og noen av dem er til og med overbevist om at Guds løfter til det jødiske folk om landet står ved lag.

Disse israelvennlige araberne er et mindretall i et mindretall, og noen av dem betaler en høy pris for sin overbevisning.

Som kristne venner av Israel skylder vi også dem vennskap og forbønn.

Les også
Israels nye president ingen førstereisgutt"Reuven Rivlin
Les også
Israel svarer Hamas med mer bygging
Les også
Sitater fra Dagen.no-debattenDebatt på Dagen.no
Les også
Stressede oljebarn
Les også
MIFF får kjeft etter publisering av eksamensbesvarelser