TRIST: «Det gjør meg så uendelig trist, kjære Svein. Både på dine og evangeliets vegne», skriver David Åleskjær. Her deltar predikanten Svein Magne Pedersen i en paneldebatt.

Åpent brev til Svein Magne Pedersen

Kjære Svein Magne, jeg håper du vil fortsette å be for meg også. For korona preger altså fortsatt livet mitt i stor grad.

Innlegget ble først publisert på David Åleskjærs blogg.

Kjære Svein Magne, det er teit av meg å gjøre det på denne måten. For personlige brev hører hjemme i nettopp det personlige.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samtidig er du en mediakjendis, og problemstillingene det er snakk om gjelder så mange flere enn bare oss. Derfor kommer dette i form av et blogginnlegg. Sorry.

Først av alt: Da jeg i vår lå innlagt på sykehuset på grunn av korona, så jeg på Facebook at du var blant dem som var med og ba for meg.

Det setter jeg stor pris på. Har vel aldri i mitt liv følt bønn som en så konkret kraft som da mange ba for meg samme dag som legen hadde sagt jeg kanskje kom til å dø.

Til og med vilt fremmede tok kontakt. Jeg var uten telefon, men en av dagene på sykehuset kom en sykepleier inn med en sykehustelefon på rommet mitt.

«Du, hvis du orker, så er det noen som vil prate med deg. De tror ikke du kjenner dem, men jeg skulle hilse og si at de er… eh, kristne.»

Jeg tok imot røret, og i den andre enden var en fyr med bred østfolddialekt som sa følgende: «Hællæ David, du kjenner ikke oss, men jeg ville bare at du skulle få vite at vi er en bønnegruppe her i området som akkurat nå er samlet og ber for deg. Vi er nok maks 200 meter i luftlinje fra der du ligger nå, en liten gjeng som tenker på deg og ber for deg. Bare så du veit at vi er her. Er det forresten noe du trenger, som du vil vi skal komme bortom med?»

Sånt er rimelig unikt. Som troende er man del av en storfamilie bestående av vilt fremmede som bryr seg. Man blir rett og slett litt satt ut. Og veldig rørt og takknemlig.

Og du, Svein Magne, var også blant dem som holdt meg oppe i bønn. TUSEN TAKK!

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men så stusser jeg, da. For nå skaper du overskrifter fordi du er motstander av korona-vaksine. Dagen gjengir deg på f.eks. følgende: «Hvis du ønsker å leve, hold deg langt unna sprøyta.»

Og: «De som har tatt sprøyta trenger nåde og kraft fra Gud, slik at han restarte kroppen igjen og helbrede det som er blitt skadd på innsiden.»

Les også
Kristen predikant kaller koronavaksinen for «gift»

Du er ikke alene. Skremmende mange av mine «trossøsken», selv mennesker jeg er likesinnet med på mange andre områder (ja, selv mange forfektere av nådebudskapet), videreformidler nå absurde teorier på nett og har gjort vaksinemotstand til sitt nye evangelium.

En i utgangspunktet sunn skepsis til «mainstream media»har blitt erstattet med en usunn omfavnelse av absolutt alle bullshit-kanaler som sier det motsatte av seriøse journalister og forskere.

Jeg begynner nå å forstå litt av hvorfor enkelte folk av en slik «legning» også så lett lar seg lure av falske profeter og spekulativ endetidsteologi. Eller hvordan de kan de tro at jorda er 6000 år gammel. Eller hvorfor de glatt svelger påstander fra sekteriske ledere.

Det er liksom en slags gjennomgående … greie, i mangel av bedre ord.

Skjønner derimot ikke hvorfor folk som tror på han som presenterte seg selv som SANNHETEN, på død og liv vil hoppe inn i samme bås som Q-folk og konspirasjonsteoretikere og andre som nekter å ta åpenbare fakta inn over seg.

Det er rett og slett ræva reklame for evangeliet at Sannhetens disipler så lett omfavner løgner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Joda, man kan få blodpropp av vaksine. Man kan få hjerteposebetennelse. Og andre bivirkninger. Men så å si alle forskere og helsepersonell er enige om at oddsen for å få nettopp disse tingene er langt, langt større uten vaksine.

Jeg fikk mest sannsynlig blodpropp fordi jeg ikke var vaksinert. Og det holdt på å koste meg livet. Fortsatt er ikke ting som de skal, jeg har ikke hatt hvilepuls under 150 på over en måned, og det er mest sannsynlig bare enda en ettervirkning av dette «ufarlige» viruset (selv om de fortsatt jobber med å finne ut av det).

Jeg var i utgangspunktet en helt frisk fyr, utenfor alle risikogrupper, som likevel ble rammet usedvanlig hardt. Dette viruset er ikke bare en liten forkjølelse, selv om det heldigvis bare fortoner seg slik for de aller fleste.

Og det virker nesten helt tilfeldig hvem som rammes hardt og ikke – selv om forskerne forhåpentligvis finner noen årsaksforklaringer på sikt (jeg deltar selv som forsøkskanin i den forbindelse).

Det er liten – ingen – tvil om at vaksinen totalt sett redder liv.

Derfor er det så trist når folk som representerer Jahve Rapha – Herren vår lege – offentlig skremmer folk fra å ta i bruk redskaper som andre ber om å få. Hvis jeg skulle brukt sterke ord, ville jeg kalt det djevelsk, siden slikt rett og slett setter utsatte folk i livsfare. Men så sterke ord skal jeg bare flørte med i denne sammenheng, i motsetning til enkelte religiøse vaksinemotstandere. Jeg vil heller bruke gammelmodige ord som «villfarelse» og «forførelse».

For all del, jeg har full respekt til de som velger å avstå fra vaksine, enten på grunn angst (gitt dem av bl.a. predikanter) eller helsemessige årsaker. Alle er frie til å gjøre som de vil. Men til dere som ikke tar vaksinen: Please vær ekstra forsiktig når du omgås andre inntil denne driten her er over. For jeg unner ingen andre å gjennomgå det samme som meg.

Svein Magne, jeg la ut dette offentlig. Og det er som nevnt med en bismak, for Bibelen sier vi skal henvende oss direkte til en bror aller først. Men vi ser også at apostlene selv (uten sammenligning forøvrig) «sa hverandre imot like opp i ansiktet», når det gjaldt saker som angikk mange andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Siden du så frimodig tar opp disse tingene i all offentlighet og henvender deg såpass direkte til enkeltmennesker, tillater jeg meg altså samme freidighet. Jeg velger å tro at en person som er såpass direkte i tonen tåler en direkte tone tilbake igjen.

Og med det samme vi er inne på brudd på bibelske prinsipper, så har jeg enda en ting jeg må mase om. For Jesus var rimelig tydelig på at nettopp helbredelse aldri må blandes med penger.

«For intet har dere fått det, for intet skal dere gi det.» Selv om vi alle trenger en inntekt, er det jo ulike måter å koble visse ting på. En arbeider er sin lønn verdt, og selv Jesus mottok donasjoner. Ikke noe galt i det.

Jeg tenker likevel det er uhyre viktig at man aldri, verken indirekte eller direkte, formidler til syke at deres muligheter for helbredelse er proporsjonal med deres giverglede. Her føler jeg ikke du alltid har vært like prinsippfast eller tydelig nok.

Her skiller jeg meg riktignok ut fra dine sterkeste motstandere. For jeg tror nemlig ikke du er en grisk fyr. Jeg tror du er oppriktig.

Jeg så deg nemlig på nært hold, helt i begynnelsen av din «helbredelses-karriere», da jeg skulle være sjåfør for deg på et kristent stevne. Jeg hadde regna med vanlig møtetid, at du i likhet med predikanter flest skulle kjøres til hotellet sånn i 22-tiden.

Men da klokka var 03, holdt du fortsatt på med å be for enkeltindivider. Og det var ikke mye hykleri der i gården; du tok deg tid til hver eneste en, og du oste av troverdighet. Selv for en kristen-pønker som hata amerikanske TV-predikanter.

Jeg husker også da vi satt i bilen på vei til hotellet, og du spurte: «David, er det noen puber eller cafeer åpne i området her nå?»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jeg skjønte at du ikke spurte fordi du ville drikke alkohol. Jeg måtte beklage og si at alt nok var stengt, hvorpå du sa: «Det var synd, for jeg skulle så gjerne prata med noen mennesker. For du skjønner, David: Jeg er så UTROLIG glad i mennesker!»

Du løy ikke. Jeg trodde på deg, og jeg tror på det fortsatt. Etter nærmere åtte timer med preken og forbønn, hadde du lyst til å bedrive sjelesorg og evangelisering. Og jeg lukta der og da at du var en ekte fyr, med oppriktig omsorg og kjærlighet for folk.

Så gikk årene, og du ble mest forbundet med teletorg og manipulative metoder. Og nå kommer konspirasjonsgreiene i tillegg.

Det gjør meg så uendelig trist, kjære Svein. Både på dine og evangeliets vegne. Jeg veit ikke om du har hatt dårlige rådgivere eller bare kommet skeivt ut fra hoppkanten. Men jeg sliter fortsatt med å tro at du er en juksemaker eller sjarlatan, slik de fleste rundt meg tror. For det var et skikkelig ekte menneske jeg møtte på 1990-tallet.

Derfor kommer jeg til å be for deg og velsigne deg. Jeg kommer blant annet til å be om at du skal finne tilbake til det som var der i utgangspunktet. Før spekulativ kobling mellom penger og helbredelse (og konspirasjonteorier) ble ditt varemerke i offentligheten.

For jeg tror nemlig du har en nådegave.

Back to basic, bror. Og det sier jeg med ektefølte tårer.

Kjære Svein Magne, jeg håper du vil fortsette å be for meg også. For korona preger altså fortsatt livet mitt i stor grad.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Og det er jo «bibelsk» å be for meningsmotstandere. På den måten kan vi begge veie litt opp for disse andre «ubibelske» greiene våre.

Gud velsigne deg, Svein Magne.